Spor o vytápění města může stát Chodov i desítky milionů

Chodov – Spor mezi radnicí v Chodově na Sokolovsku a teplárenskou společností Marservis se vyhrocuje. Podle nejvyššího soudu je smlouva mezi městem a společností neplatná. Vedení firmy proto zřejmě bude žádat desítky milionů korun, které do zařízení investovalo. Kdo se bude starat o vytápění bytů, rozhodne Energetický regulační úřad. Do sporu se navíc vložili už i rozzlobení nájemníci a sepsali petici. Podle jejího autora Alfonse Skokana totiž každá rodina na současné situaci ročně prodělává tisíce korun.

Město loni vybralo novou společnost, která má za výhodnější ceny vytápět domácnosti. Společnost Marservis, která se teď o zařízení stará, měla ale sepsanou dohodu až do roku 2018. Podle smlouvy měla poté předat majetek městu za korunu.

Podle radních ale z rozhodnutí nejvyššího soudu vyplývá, že smlouva je od začátku neplatná. „Původní rozhodnutí plzeňského soudu tu neplatnost postavilo na tom, že záměr pronájmu teplofikačního majetku nebyl vyvěšen na úřední desce,“ uvedl místostarosta Chodova Patrik Pizinger (HNHRM).

Spor se táhne od roku 2004

Licenci na vytápění chodovských domácností má stále společnost Marservis. Její právníci tvrdí, že by to tak mělo i zůstat. Pokud firma o licenci přijde, bude žádat od města odškodné. „Licence se opírá o majetek, který patří společnosti,“ tvrdí advokát firmy Petr Orct.

Spor o vytápění tak zřejmě nakonec rozhodne Energetický regulační úřad. Podle jeho místopředsedy Antonína Panáka v současné době analyzuje dopady rozhodnutí nejvyššího soudu: „V tuto chvíli nelze předjímat budoucí rozhodnutí.“ Verdikt by měl padnout do konce dubna.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)