Geocaching ruší ptáky při hnízdění

Jihlava – Oblíbený geocaching se ochráncům přírody příliš nelíbí. Hledači schránek ukrytých prostřednictvím GPS podle nich ruší v chráněných oblastech hnízdící ptáky. Ochranáři se proto chtějí s geocachery domluvit, aby schránky v době hnízdění, tedy od dubna do června, vyškrtli ze seznamu hledaných, nebo je přenesli jinam.

V Česku se geocachingu věnuje 80 tisíc lidí. Příznivci v něm vidí další způsob propagace turistiky. Lidé ale s navigací pátrají i v přírodních rezervacích. V CHKO Žďárské vrchy jsou například schránky ukryté až nahoře ve skalách, kde často hnízdí ptáci. Jednu ze schránek našli ochranáři v minulosti přímo pod hnízdem krkavců. Letos tam už ptáci nepřiletěli.

„Při hledání kešky může dojít k rušení hnízdícího páru,“ řekl ČT ornitolog Jaromír Čejka. V případě vyrušení cizím člověkem pak samice opustí hnízdo, ať už jsou v něm vejce, nebo mláďata. Vrátí se do něj třeba až za několik hodin. Mezi tím ale mohou mláďata napadnout dravci. Ochranáři proto geocachery žádají, aby schránky od dubna do června nehledali, nebo je přemístili.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)