Hasiči likvidují požár porostu u Uherského Ostrohu

Uherský Ostroh - Hasiči likvidují rozsáhlý požár porostu u Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku, který vznikl dnes odpoledne při pálení biologického odpadu. Při zásahu byl lehce popálen jeden dobrovolný hasič, který se také nadýchal kouře a byl převezen do nemocnice. Hasiči už zjistili, kdo oheň založil. Hejtman kraje přitom dnes vyhlásil období nepříznivých klimatických podmínek, což znamená, že lidé nesmějí rozdělávat oheň na volných prostranstvích, pálit trávu nebo odpad.

Od začátku března hasiči ve Zlínském kraji evidují 123 požárů v přírodním prostředí a na odpadech, nejvíce jich likvidovali v posledních dvou týdnech. Nejčastěji vyjížděli na Uherskohradišťsku, a to ke 46 případům. Zatím nejzávažnější byl zásah při požáru v lesním porostu u obce Lukov na Zlínsku, kde oheň způsobil škodu na stromech asi 500 tisíc korun. Příčina je zatím neznámá.

Období nepříznivých klimatických podmínek

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák vyhlásil období nepříznivých klimatických podmínek. Znamená to, že lidé nesmějí rozdělávat oheň na volných prostranstvích a například pálit trávu nebo odpad. Vyhlášení nepříznivých klimatických podmínek podnítili hasiči kvůli přetrvávajícímu suchému a větrnému počasí, které napomáhá šíření požárů.

Až do odvolání nesmějí lidé kvůli úředně vyhlášenému období nepříznivých klimatických podmínek pálit trávu, slámu či větve. Zákaz se týká také pyrotechniky, při které se objeví otevřený plamen, například populárních lampionů štěstí. Otevřený oheň nesmějí používat ani pracovníci v lese.

Nejčastější příčinou požárů suché trávy je podle hasičů právě nedbalost lidí při pálení biologického odpadu ve větrném počasí nebo zakázané plošné vypalování porostů. Hasiči mohou uložit viníkovi požáru pokutu do tisíce korun. V případě závažnějších událostí, větších škod nebo jiného ohrožení může viník požáru ve správním řízení dostat pokutu až 25 tisíc korun. Období nepříznivých klimatických podmínek může platit do konce pracovního týdne. Ve čtvrtek nebo pátek má začít pršet, deštivý bude i víkend.