Jihomoravští cyklisté dojedou kamkoli – i bez kola

Brno – Cyklisté na jižní Moravě budou mít od dubna možnost ještě více se přiblížit ke svému cíli, aniž by jedinkrát šlápli do pedálů. Kraj pro ně objednal nové cyklobusové linky, které budou navazovat na regionální železniční dopravu. Cyklobusy budou zařazeny do Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK).

Cyklobusy objednané krajem jsou na jižní Moravě novinkou, dosud mohli cyklisté využít pouze vlaků nebo ojedinělých komerčních projektů. Nová síť by měla zlepšit dostupnost cyklistických tras prostřednictvím pěti linek. Cestující dovezou například na Drahanskou vrchovinu, Jedovnice nebo Oslavan. „Cyklobusy zavádíme jako zkušební projekt a pojedou do tří směrů. Spoje s přívěsy pro kola budou moci cyklisté využít o víkendech od 21. dubna do 30. září a v jízdních řádech budou speciálně vyznačené,“ zdůraznil ředitel koordinační společnosti Kordis Jiří Horský.

Cyklobusy IDS JMK

  • linka 231: Blansko–Jedovnice–Studnice
  • linka 423: Rosice–Ivančice–Oslavany–Mohelno
  • linka 602: Brno, Zvonařka–Rousínov–Bučovice
  • linka 730: Vyškov–Tučapy–Rousínov
  • linka 750: Vyškov–Studnice–Nové Sady

Ceník IDS JMK je sestaven tak, aby bylo možné s kolem bez problému přestupovat mezi vlakem a cyklobusem. Integrovaný systém nabízí celodenní jízdenku pro přepravu kol za 70 korun. V cyklobusech bude také možné koupit si jednorázové jízdenky, které budou stát stejně jako jednotlivá jízdenka pro dospělého cestujícího. Cyklisté tedy za jízdu autobusem s kolem zaplatí dvakrát více než pasažér bez kola. Podle Horského nebude kvůli bezpečnosti možné nastoupit a vystoupit s kolem na všech zastávkách na jednotlivých trasách cyklobusů, výjimky budou vyznačeny v jízdních řádech.