První kilometry pojizerské cyklostezky budou už v létě

Turnov – V Pojizeří vznikají první kilometry nové cyklostezky, která má vést podél řeky od jejího pramene až k ústí do Labe ve středních Čechách. První úsek z Malé Skály do Turnova má být dokončen v příštím roce, jeho stavba bude stát 35 milionů korun. Na zkoušku bude několik kilometrů hotovo už letos v létě. Kromě kvalitní cesty nabídne cyklistům veškeré dodatečné služby včetně půjčoven kol.

Stavba cyklostezky Jizera začala na Malé Skále, během letošního a příštího roku má vzniknout první desetikilometrový úsek do Turnova. Hotov má být v létě 2013, první kilometry mezi Malou Skálou a Líšným budou dokončeny už letos před prázdninami.

Cyklisti tak dostanou pohodlnou trasu podél řeky, která je odvede z nebezpečné státní silnice. Součástí stavby za 35 milionů korun budou dva mosty i sedm odpočívadel. Postupně potom mají vznikat další úseky, nakonec má cyklostezka spojit pramen Jizery pod Smrkem s jejím ústím u Lázní Toušeň – celkem 190 kilometrů. Cykloturistům nabídne půjčovny, stánky s občerstvením i hotely. „Z velké části povede podél toku Jizery, takže pro rodiny s dětmi nebo méně zdatné cykloturisty to bude ideální nabídka,“ poukázala projektová manažerka Sdružení Český ráj Pavla Bičíková.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Ambicí tvůrců cyklostezky je zavděčit se nejenom turistům, ale také místním obyvatelům. Ti budou moci trasu využívat na cestách do práce nebo školy. „Má velký dopravní význam, protože spojuje města a obce, které v údolí leží,“ poukázal předseda sdružení Cyklisté Liberecka Pavel Matějka.

Prvním termínem dokončení celé cyklostezky byl už rok 2015, ale ten už dnes fakticky neplatí. „Že bychom v nějakém roce vybudovali konkrétní cyklostezku po celém toku, není reálné,“ přiznal ředitel Sdružení Český ráj Jiří Lukeš.