Reprezentační vila ve správě šumavského parku budí vášně

Vimperk – Kolem takzvané Žlábkovy vily v srdci šumavského parku je poslední dobou rušno. Vilu nechal v 90. letech postavit bývalý ředitel parku Ivan Žlábek jako reprezentační sídlo. Kromě bytu jsou uvnitř i salony. Správa parku ji chtěla ještě do pondělního odpoledne prodat, nabídku dnes ale stáhla. O osudu vily tak definitivně rozhodnou až úředníci ministerstva životního prostředí. Zhruba do měsíce řeknou, zda vilu prodají nebo zůstane v majetku parku.

Česká televize se o prodej vily začala zajímat v pondělí. Dnes ale ze seznamu nepotřebného majetku vypadla. Podle správců jen shodou okolností, protože ministerští úředníci jim nařídili, aby prověřili případné další využití. I podle ředitele parku Jana Stráského krok nesouvisí s natáčením reportáže. „Je to vlastně posouzení, zda je rozumné objekt prodat,“ uvedl.  

Bývalý ředitel Žlábek s prodejem vily nad Vimperkem nesouhlasí, měla by podle něj dál sloužit jako reprezentační sídlo. V 90. letech v ní sám s rodinou bydlel, v salonech organizoval jednání. „Je správná koncepce, když někdo je ochotný změnit svůj život kvůli tomu, aby Šumavě pomohl, tak jemu a jeho rodině nabídnout slušné ubytování,“ řekl ČT.

  • Koupelna ve Žlábkově vile autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Bazén u Žlábkovy vily autor: ČT24, zdroj: ČT24

Podobný názor zastává i starosta Vimperku Bohumil Petrášek (VPM). Vilu, která v posledních letech sloužila jako ubytovna, by ponechal pro nového ředitele parku, radnice ji určitě nekoupí. „Objekt je určen k jinému způsobu bydlení než k bytům, které nabízí svým občanům město,“ podotkl. Ekologičtí aktivisté naopak správce vyzvali, aby vilu okamžitě prodali. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha byla postavená, aniž by ji správa parku potřebovala.

Třípatrová vila s bazénem stála devět milionů korun. Má vlastní čističku, dvě garáže i stáje. Uvnitř jsou salonky a dvě koupelny, jedna s vířivou vanou. Čtyřpokojový služební byt má rozlohu sto padesát metrů čtverečních. Správa parku ji chtěla podle dostupných informací prodat za 7,5 milionu korun. Realitní makléř Jan Stejskal se ale domnívá, že se za takovou částku neprodá: „Chtělo by to slevu.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)