Domovu pro seniory ve Vysokém Mýtě hrozí krach

Vysoké Mýto – Domovu pro seniory ve Vysokém Mýtě hrozí zánik. Sdružení Naděje, které Dům pokojného stáří už 18 let provozuje, chybí peníze. Dotace od státu se totiž stále snižují a už teď stěží stačí na provoz. Pokud se naplní černý scénář, dostanou zaměstnanci výpověď a dům přestane nabízet sociální služby.

Sdružení chybí dva a půl milionu korun. Peníze na sociální služby i samotný provoz stačí jen do července. O budoucnost se teď obává nejen 78 klientů domova, ale také 50 zaměstnanců. „Vyčerpali jsme veškeré rezervy, které jsme měli nachystané například na opravy. Teď už opravdu není kde brát,“ tvrdí oblastní ředitel Naděje o. s. Milan Nádvorník.

Starosta: Je to jen hra o peníze

Financování sociálních služeb se snižuje už od roku 2010. Starosta Vysokého Mýta Miloslav Soušek (ČSSD) ale tvrdí, že občanské sdružení Naděje straší krachem jen proto, aby dostalo vyšší dotaci. „V tomto případě je to pouze hra o peníze. Někdo se tu snaží získat větší rozpočet. Nic víc, nic míň,“ řekl ČT. „Je to hra, ale o prosté přežití,“ reagoval na jeho slova Nádvorník.

Pokud se peníze nepodaří zajistit, začne Domov pokojného stáří během července propouštět zaměstnance a připravovat se na ukončení provozu. Pomoci by mohl ještě krajský úřad, ten se ale odvolává na město. „Neříkáme, že Naděje od nás třeba peníze nedostane, ale jsme až v druhé řadě,“ uvedl radní pro sociální oblast Jiří Brýdl (Koalice pro Pardubický kraj).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)