Silničáři na zimní údržbě ušetřili

Plzeňský kraj – Zimní údržba vyšla silničáře v Plzeňském kraji na méně peněz, než se původně předpokládalo. Ušetřené milióny ale na silnicích i tak zůstanou. Budou se opravovat desítky kilometrů rozbitých cest.

Zima byla mírnější a počasí stálejší. Díky tomu jsou na silnicích menší škody než v předchozích letech, v porovnání s loňským rokem až o čtvrtinu. A ušetřilo se i na zimní údržbě. „Nějaké prostředky zůstanou. Odhadujeme, že ve výši 30 až 35 milionů korun,“ potvrdil vedoucí Odboru dopravy Plzeňského kraje Jaroslav Vejprava.

Silnice se budou opravovat na celém území Plzeňského kraje. Nejhorší situace je na Tachovsku a v regionu Plzeň-Sever. Desítky kilometrů rozbitých silnic jsou ale i na Klatovsku. „Škody po zimě jsou nejhorší v okolí Horažďovic a mezi Hartmanicemi a Železnou Rudou. Tam jsou úseky v délce až dva kilometry,“ vysvětlil vedoucí cestmistr Správy a údržby silnic Klatovy Jaroslav Majer.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Opravy probíhaly na některých místech už v zimě. Například klatovští silničáři použili přes 100 tun studené balené směsi. Práce ve velkém se ale rozjedou hned příští týden. „V první řadě to budou dvojité udržovací nátěry, ty se používají především na peretrace zejména silnic III. třídy. A dále potom bodové výspravy, kdy se po vyfrézování špatného místa znovu položí nová vrstva balené drti a zhutní se válcem,“ uvedl Miroslav Sušický ze Správy a údržby silnic Klatovy a Jaroslav Vejprava dodal: „Těch oprav po zimě předpokládáme v prvních dvou měsících, tedy v dubnu a květnu, zhruba za 60 milionů korun.“

Většina plánovaných oprav by podle silničářů měla být hotova nejpozději do poloviny letošního roku.