Hledači pokladů s detektory kovu vyrazili do polí

Trutnov - Amatérští hledači pokladů vyrazili do polí. Brouzdání krajinou s detektory kovu má každým rokem více příznivců. Archeologové to však nevidí příliš rádi, neboť většina nálezů končí v soukromých sbírkách.

Milan Hubáček hledá pomocí detektoru „poklady“ v okolí Trutnova už 20 let. „Je to povrchový sběr do dvaceti centimetrů, žádné zlaté poklady, nic takového,“ říká. Jeho obvyklým úlovkem bývají vyznamenání, medailonky nebo drobné mince. „Mezi detektoráři je skupina lidí, kteří mají skutečný zájem a v některých ohledech jsou zkušenější než někteří odborníci,“ připomíná archeolog z trutnovského muzea Radek Novák.

Spousta válečné munice

Jenže detektory jsou stále dostupnější, takže se každou sezonu do hledání pouštějí i stovky začínajících amatérů. Právě oni si však musí dávat pozor. „Je tady spousta válečné munice. A lidé jsou schopni si to odnést domů,“ varuje Milan Hubáček.

Představa snadného zisku láká i nepoctivce. Loni jeden z hledačů vykradl 150 let starý válečný hrob, a to jenom kvůli odznaku orlice z pruské přilby. „Tyto věci se stávají předmětem spekulace a obchodu,“ vysvětluje archeolog Novák. Vykradač hrobů nakonec zaplatil 15 tisíc korun pokuty. Podle odborníků končí v soukromých sbírkách víc než devadesát procent nálezů.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)