V Lužci už se opět jezdí přes most

Lužec nad Vltavou – Most v Lužci nad Vltavou se konečně dočkal oprav, již několik desítek let je sliboval krajský úřad. Konstrukce byla už v takovém stavu, že musel být už dva roky uzavřený. I poslední oprava ale je zase pouze provizorní. Příští rok chce totiž Ředitelství vodních cest začít budovat most zbrusu nový.

Přes krajský most v Lužci už dva roky neprojelo jediné auto, teď dělníci dokončují poslední opravy a bude opět průjezdný. Krajský úřad se po urgencích obce konečně pustil do rekonstrukce. Přesto je terčem kritiky. „Nejsme vůbec spokojeni. Měl být dodán nový provizorní most a došlo pouze k repasi,“ potvrdil starosta obce Patrik Rollo (ODS). Miroslav Týnek z Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje však namítá: „Je to pouze provizorní oprava do doby, než bude postavený nový most.“ A náměstek hejtmana kraje pro dopravu Robin Povšík (ČSSD) doplnil: „Ekonomicky i z hlediska rychlosti se jako nejvhodnější ukázala repase stávajícího mostu.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Oprava vyšla na milion 700 tisíc korun a projedou i kamiony těžší než 33 tun. Vedení obce se však bojí, že mostní konstrukce zase brzy zreziví a nosnost se bude muset snižovat. „Při přejezdu 80 až 100 kamionů denně pochybujeme, že tento most vydrží 2 až 3 roky,“ dodal starosta Rollo. Obec plánuje také opravu druhého mostu přes Vltavu. Přes ten se jezdilo, když byl krajský most uzavřený. Nyní už je ale také v havarijním stavu, statik omezil tonáž na 12 tun.

Velkou investici v Lužci zároveň chystá též Ředitelství vodních cest – všechny tři mosty, včetně železničního, chce zvýšit. Ze čtyř a půl na sedm metrů. „Zvýšení mostů je třeba kvůli lodní dopravě, kvůli volné cestě velkých, zejména osobních, lodí do Prahy,“ vysvětlil mluvčí společnosti Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

O projektu za 170 milionů se mluví už pět let, ale až teď se podařilo vykoupit všechny pozemky a získat povolení. S výměnou prvního mostu se začne příští rok.