Budějovice uzavřou Rudolfovskou třídu, nahradí ji nová spojka

České Budějovice – Nová spojka, která poslouží jako náhrada části Rudolfovské třídy, bude od soboty k dispozici českobudějovickým řidičům. V pondělí začne rekonstrukce viaduktu v Rudolfovské, ta proto bude uzavřena. Nová spojka do Pekárenské ulice tak řidiče odvede na objízdnou trasu a umožní jim překonat železniční koridor.

Stavba nové půlkilometrové ulice stála čtvrt miliardy, z toho však 171 milionů poskytla Evropská unie. Na zbytek se složil stát s Jihočeským krajem a městem.

Nová komunikace navazuje na loni otevřenou spojku Rudolfovské třídy s Vrbenskou ulicí. Právě tato spojka bude od pondělí nově značena jako hlavní ulice. „To znamená, že Rudolfovská se stane ulicí vedlejší a tomu bude odpovídat i nové dopravní značení. Všichni řidiči by tomu měli věnovat zvýšenou pozornost,“ zdůraznila mluvčí Jihočeského kraje Kateřina Koželuhová.

Zprovoznění úseku mezi Rudolfovskou třídou a Pekárenskou ulicí bylo podmínkou k tomu, aby město mohlo uzavřít viadukt kvůli jeho rekonstrukci. Rudolfovská zůstane kvůli práci na mostě a kolejích uzavřena až do října.

Přes zprovoznění nové silnice se řidiči uzavření viaduktu obávají. Většina z nich si myslí, že to způsobí dopravní kolaps ve městě. Pod viaduktem totiž do Budějovic přijíždějí denně tisíce lidí ze čtvrtí Suché Vrbné a Pohůrka, příměstských lokalit Vráto, Rudolfov nebo Dobrá Voda, městyse Ledenice a města Borovany. Nová spojka mezi Rudolfovskou třídou a Pekárenskou ulicí bude mít v každém směru jen jeden pruh. Motoristé se proto bojí, že se na komunikaci budou tvořit dlouhé kolony.