Z věže márnice zmizel stoletý bronzový zvon za 100 tisíc

Česká Čermná - Z věžičky márnice na hřbitově v České Čermné na Náchodsku ukradl zatím neznámý zloděj bronzový zvon. Podle restaurátora se pohybuje cena více než 100 let starého zvonu kolem 100 000 korun. K jeho odcizení došlo pravděpodobně v posledních 14 dnech. Policii by proto pomohlo, pokud by někdo z lidí mohl upřesnit časový údaj, kdy byl naposledy ve věžičce spatřen. Pátrání po zvonu ale komplikuje to, že se zatím nenašla žádná jeho fotografie.

Na krádež zvonu o váze 40 až 60 kilogramů přišla před pár dny starostka obce. Podle svých slov si chybějícího zvonu všimla náhodou ve večerních hodinách, když se zadívala proti obloze a zpozorovala, že je ve věži prázdné místo. Nejprve si myslela, že zvon spadl, protože věžička již byla ve špatném stavu a čekala na rekonstrukci. Když zjistila, že zvon zmizel, zavolala policii.

  • Márnice v České Čermné zdroj: Policie Náchod
  • Márnice v České Čermné zdroj: Policie Náchod

Kvůli špatnému stavu věžičky se na zvon v poslední době nezvonilo. Zloděj proto podle policie musel mít i jistou dávku odvahy, protože se mohla kdykoli zhroutit. Podle záznamů místní kroniky byl zvon do márnice vsazen mezi lety 1905 až 1910, když do ní byl přenesen z rozbořené kapličky.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)