Ve zlínské škole se střílelo, naštěstí jen kvůli cvičení

Zlín - V budově zlínské střední školy se dnes po poledni střílelo. Šlo naštěstí ale jen o cvičení. Zemi se dosud tragédie podobné zahraničním vyhýbají. Téma cvičení proto bylo v rámci Česka ojedinělé. Studenti Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické ve Zlíně i zlínské Střední odborné školy ochrany osob a majetku si spolu s policií, strážníky i záchrannou službou zkusili praktický zásah. Získané poznatky hodlají odborníci vyhodnotit a vytvořit z nich metodický materiál, který by pomohl ředitelům škol řešit podobné situace a především jim předcházet.

Do cvičení se v rolích zdravotníků, figurantů či evakuovaných zapojilo asi 300 studentů. „Chtěli jsme si vyzkoušet činnost našich záchranářů a myslím, že se nám to podařilo. Kdo sledoval jejich práci, určitě ji nerozeznal od práce profesionála,“ zhodnotil akci ředitel zdravotnické školy Hynek Steska.

Cvičení má sloužit také k posílení prevence. „Aby se děti více dívaly kolem sebe,“ uvedl psycholog střední odborné školy ochrany osob. Podle něj často nestačí, že jsou školy vybaveny bezpečnostním zařízením, třeba vstupem na karty. Studenti mnohdy otevřou dveře a nezajímají se, zdali jimi neprošel ještě někdo další bez oprávnění. „Tady jsou určité mezery a možnosti, jak zlepšit bezpečnost škol,“ přiznal Steska.

Střední odborná škola ochrany osob a majetku ve Zlíně byla 28. března dějištěm cvičení, jehož tématem byl střelec ve školní budově.
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Tragédie ze zahraničí však ukazují, že střelci jsou často studenti škol nebo i učitelé, jako v nedávném případě z USA, kde na střední škole zastřelil ředitelku propuštěný pedagog. „Je to o schopnosti sledovat ze strany vyučujících. Pokud jsou nějaké příznaky nestandardního chování žáků, nemohou to nechat běžet. U některých případů to opravdu jsou osoby, které se zdají absolutně normální, ale něco se v nich změní,“ doplnil ředitel zdravotnické školy.

Případy střelby ve školách nejsou dávno už jen doménou USA, kde jsou střelné zbraně mezi lidmi více rozšířené. V Americe se ale odehrál dosud nejhorší školní masakr. Na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě v roce 2007 zabil třiadvacetiletý student z Jižní Koreje 32 lidí. V Evropě drží smutný primát škola ve skotském Dunblane, kde v roce 1996 zastřelil třiačtyřicetiletý Thomas Hamilton 16 prvňáčků a jejich učitelku. Střílelo se ale už například i ve školách v Rakousku, Lotyšsku, Finsku, Belgii, Maďarsku a několikrát i v sousedním Německu. „Doufejme, že ničeho takového se nejenom ve Zlíně, ale ani nikde jinde u nás nebudeme muset dožít. Chceme být ale na tuto možnost připraveni,“ uzavřel Steska.