Lázně III zůstávají městu, prodej je neplatný

Karlovy Vary - Krajský soud v Plzni potvrdil rozhodnutí Okresního soudu v Karlových Varech o neplatnosti prodeje objektu Lázní III v Karlových Varech společnosti Lázně III - Veso. Objekt tak zůstává ve vlastnictví města. Jeho vedení nyní očekává doručení rozsudku, aby se s ním mohlo detailně seznámit. Nájemní vztah mezi městem a společností, která měla objekt už předtím v dlouhodobém pronájmu, by rozhodnutím neměl být dotčen. Co bude s penězi, které město za prodej inkasovalo, se rozhodne v příštích dnech. Jednou z možností je, že by je vrátilo.

Společnost Veso koupila Lázně III od radnice v roce 2009 za 95 milionů korun. Okresní soud ale loni rozhodl ve prospěch magistrátu, který napadl kupní smlouvu uzavřenou předchozím vedením radnice kvůli pochybení v proceduře prodeje. Novému vedení města vadila i nízká cena, za kterou firma lázně koupila. Podle soudu byl nesprávný postup při prodeji v tom, že někdejší primátor kupní smlouvu nejprve podepsal a až následně ji schválilo zastupitelstvo. V čele Karlových Varů v době podpisu stála koalice ODS a ČSSD.

Soud sice rozhodl, že Lázně III patří městu, ale firma Veso je má stále v pronájmu. Bývalá rada města pronájem posledním dodatkem ke smlouvě prodloužila do roku 2059. Tomáš Hybner, bývalý náměstek pro majetek (tehdy ČSSD, nyní LEV 21) uváděl, že prodej lázní byl v pořádku. Podle něho smlouvu připravovalo město s právníky a postupovalo při prodeji v souladu se zákonem.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„V příštím týdnu se uskuteční další kolo jednání mezi městem a nájemcem objektu o dalším postupu,“ dodal dnes mluvčí magistrátu Jan Kopál. Město se podle něj opětovnému prodeji lázní nebrání, muselo by to být ale za výhodnější cenu, než bylo 95 milionů korun. 

Lázně III jsou druhá nejstarší lázeňská budova v Karlových Varech. Byla postavena ve stylu anglické neogotiky a otevřena v roce 1866. Za jejich pronájem platila společnost Veso městu ročně kolem dvou milionů korun. Lázním patrně nejvíce uškodil velký požár, který na podzim roku 2002 zničil část střechy a koncertní sál. Ten je stálým sálem Karlovarského symfonického orchestru.