Postižené dívce pomůže benefiční koncert

Strakonicko - Pomoc pro těžce postiženou Nikolu Talafousovou z Cehnic organizují lidé z okolí Strakonic. Do akce se zapojují lékaři, dobrovolní hasiči i muzikanti. Sbírku už organizovali před rokem, tehdy za vybrané tisíce pořídili zdravotnické přístroje. Teď pořádají benefiční koncert. Chtějí získat peníze pro rodinu, která se kvůli škrtům v sociální péči dostala do tíživé situace.

Šestnáctiletá Nikola trpí od čtyř let poruchou metabolismu. Její zdravotní stav se postupně horšil, až skončila na vozíku. Teď už jen leží, nemluví, pohybuje jen pravou rukou. Při životě ji udržují přístroje. „Její mozek normálně funguje, ale její motorický a senzorický stav je velmi špatný,“ popisuje ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

O Nikolu se nepřetržitě stará maminka Olga Rotová. Do práce nechodí, péče o postiženou dívku si měsíčně vyžádá minimálně 10 tisíc korun. Matka samoživitelka, která se stará ještě o další dvě zdravé děti, přišla kvůli státním úsporám o část sociálního příspěvku a některé další výhody, v součtu ji v rodinném rozpočtu chybějí čtyři tisíce korun. „Na Nikolce se ušetřit nedá, její potřeby jsou pořád stejné, ať je jakákoli doba,“ podotýká paní Rotová.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pomocnou ruku teď nabízejí dobrovolníci. Snaží se vybrat peníze pro Nikolu mezi sebou, připravují benefiční koncerty. „Předpokládám, že za peníze se nakoupí další pomůcky, možná umožní Nikolce nějaký výlet,“ říká jeden z organizátorů benefice, novinář a muzikant Petr Škotko. Nemocná dívka dárcům poslala prostřednictvím mobilního telefonu jediné stručně sdělení: „Všem moc děkuju.“ Vyťukala ho za pět minut.

První benefiční koncert pro Nikolu se uskuteční v sobotu večer v Čejeticích. Po půlnoci vybrané peníze maminka převezme.