Liberecký kraj vybere nové autobusové dopravce

Liberec – Nové autobusové dopravy k zajištění základní dopravní obsluhy hledá Liberecký kraj. Chce vypsat tendr, ze kterého vzejdou společnosti, které potom budou vybrané části regionu obsluhovat deset let. Dnes zajišťují většinu výkonů v Libereckém kraji dopravci Busline, ČSAD Česká Lípa a ČSAD Liberec, které mají smlouvu do roku 2014. O jejich nástupcích nebo i případném prodloužení smluv se stávajícími firmami musí podle nově platných pravidel rozhodnout veřejná soutěž. Liberecký kraj je třetí, který oznámil, že vypíše tendr na nové autobusové dopravce. Tendr už vypsal Plzeňský kraj, ale nakonec ho zrušil. Totéž má v plánu Středočeský kraj.

Za desetileté zajištění regionální autobusové dopravy chce Liberecký kraj dát zhruba tři miliardy korun. Dopravci budou podle hejtmanského náměstka Martina Seppa soutěžit o několik souborů regionálních linek. „Soutěž bude vypsána na území kraje mimo měst a příměstských oblastí obsluhovaných městskou dopravou,“ dodal náměstek Sepp. Tendr chce kraj vypsat do poloviny letošního roku.

Liberecký kraj patří mezi průkopníky veřejných soutěží na regionální dopravu, zatím však vybíral pouze železniční dopravce. V roce 2009 vypsal tendr na tzv. Jizerskohorskou železnici – tratích z Liberce na Frýdlantsko a Tanvaldsko – a společně s Ústeckým krajem a německým dopravním svazem ZVON vybíral dopravce také pro příhraniční dráhu Liberec–Zittau–Rybniště/Seifhennersdorf.

Tendr na autobusové dopravce v současnosti připravuje také Středočeský kraj. Ten už loni předčasně vypověděl smlouvy všem svým dopravcům, ale soutěž nestihl připravit a musel ukončení platnosti stávajících smluv odložit. Přesto stále plánuje, že nově vybrané firmy začnou jezdit už příští rok.

V posledních dnech zrušil svoji obdobnou soutěž Plzeňský kraj, který zatím chtěl vybrat dopravce pro část Rokycanska. Ukázalo se však, že úředníci udělali administrativní chybu, a tak výběr dopravce skončil fiaskem.