O dostavbě D8 bude jasno asi koncem dubna

Velemín (Litoměřicko) – Stavitelé dálnice D8 jsou schopni dostavět chybějící úsek vedoucí Českým středohořím za 32 měsíců. Zatím ale nic dělat nemohou. Ekologičtí aktivisté se proti stavebnímu povolení odvolali. Vše tak nyní záleží na tom, jak rozhodne Krajský úřad v Ústí nad Labem. Verdikt se očekává koncem dubna. Pokud odvolání zamítne, stavbu už zřejmě nic brzdit nebude. Aktivistům pak nepomohou ani žaloby na to, že dálnice vůbec středohořím vede. Nebudou mít totiž odkladný účinek. Kladný rozsudek pro ekology by ale v tomto případě mohl omezit přísun peněz z Bruselu, za které se dálnice staví.

O stavbě posledního úseku dálnice dnes ve Velemíně jednali zástupci ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic se sdružením Děti Země. Zúčastnili se také starostové dotčených obcí a zástupci Ústeckého kraje. Z jednání vyplynulo, že se situace okolo nedostavěné dálnice zřejmě začne hýbat koncem dubna. Tehdy by měli úředníci rozhodnout hned o dvou podstatných dokumentech - otevření už hotového úseku z Lovosic k Bílince i o balíku povolení, která jsou potřeba pro dostavbu zbylých 12,7 kilometru. „Museli jsme ze zákona nechat přezkoumat stanovisko EIA, to už ale máme k dispozici. Při dodržení všech zákonných lhůt bychom mohli rozhodnout nejdřív 20. dubna,“ uvedla jedna z úřednic.  

Politici i úřady slibují přesun kamionů na novou dálnici už 12 let

Už hotový úsek na jižním konci od Lovosic k obci Bílinka měří asi 3,7 kilometru. Hotový je od loňského prosince, jenže otevřít se také zatím nesmí, nad obcí Vchynice vyrostl konstrukčně jiný most, než jaký byl povolen. Dodatečné stavební povolení nabude právní moci zhruba za měsíc. Pro obce na trase směrem na Teplice to ovšem nebude žádná velká výhra, protože cesta tudy bude pro auta najednou rychlejší a bez komplikací, které se stávají na průjezdu Lovosicemi směrem na Ústí. „Dostali jste nás do dost tragické situace,“ reagoval starosta Bořislavi na Teplicku Aleš Navara.

Stavba dálnice
Zdroj: ČT24

Odpovědnost za stav dálnice D8 – je hotova jižní část Praha–Lovosice i úsek Teplice–státní hranice, ale mezi oběma částmi musí auta přejíždět po běžných dvoupruhových státních silnicích – lidé často hází na sdružení Děti Země, které v minulosti podávalo žaloby na územní rozhodnutí k některým úsekům a soudy jim následně vždy vyhověly.

Podle předsedy sdružení Miroslava Patrika míří hněv správným směrem. Problém podle něj spočívá v nezákonném jednání úředníků. „Stát v minulosti odmítal naše námitky přijmout a řešit je. Takže stát se sám dostal do této situace, kdy slibuje nesplnitelné – krátké termíny, levné ceny a ignorování názoru veřejnosti. Je tady jakási quasidemokracie, kdy se můžete vyjádřit, ale vaše námitky se háží do koše,“ uvedl. V současnosti stále není vydáno územní rozhodnutí. Odvolal se proti němu kontroverzní aktivista Lubomír Studnička. Děti Země tak neučinily, podle Miroslava Patrika však pouze proto, že tak učinil někdo jiný.