Od léta se po celé Praze omezí kamionová doprava

Praha - Kamionová doprava na celém území Prahy se možná od léta omezí. Opatření se bude týkat těžké tranzitní dopravy. Záměr dnes schválili zastupitelé. Musí ho ale ještě projednat s příslušnými úřady. Omezení by mělo pomoci třeba lidem ze Spořilova, kteří si na kamionovou dopravu stěžují. Kdy přesně začnou omezení platit a v jakém rozsahu, zatím není jasné. Zastupitelé se v usnesení zároveň shodli, že za situaci v metropoli nenese zodpovědnost Praha, ale stát.

„Obyvatelé jsou nadměrně zatěžováni hlukem zejména z těžké nákladní dopravy, a proto je třeba neprodleně učinit kroky k jejímu omezení,“ řekl dnes náměstek primátora Josef Nosek (ODS). Kamiony by podle něj měly být odkláněny ještě před tím, než vjedou do města. Vyhnout by se tak měly například Spořilovské a Legerově ulici a ulici 5. května.

Magistrát musí kvůli omezení projednat návaznost provozu na okrajích metropole. Bude proto jednat s příslušnými úřady, ministerstvem dopravy a Středočeským krajem. Materiál vzešlý z jednání pak projedná rada. „Zastupitelstvo projevilo vůli, že chce razantním způsobem kamionovou dopravu omezit, a dává radě na starost toto zajistit,“ řekl náměstek. Odhaduje, že by to mohlo být od léta. Nosek už ve středu oznámil, že chce Praha o prázdninách také zkušebně zúžit severojižní magistrálu na dva pruhy v každém směru.

Odvést dopravu z centra metropole by v budoucnu měla silniční síť tvořená Městským okruhem a vnějším Pražským okruhem, které má propojit sedm radiál. V provozu je nyní zhruba polovina z celkové délky obou okruhů a všech radiál.

Za omezení kamionové dopravy už řadu měsíců bojují obyvatelé Spořilova. Několik jich přišlo i na dnešní zasedání zastupitelstva. Upozorňují na nadměrný hluk a smogové zatížení své čtvrti.  

Vydáno pod