Nový Bor se bojí, že bude z LDN ubytovna pro nepřizpůsobivé

Nový Bor (Českolipsko) - Českolipská nemocnice připravuje prodej budovy Léčebny dlouhodobě nemocných v Novém Boru. LDN by měl získat ten, kdo dá nejvyšší nabídku. To se ale tamní radnici nelíbí. Původně se totiž jednalo o symbolické ceně, za niž by mohlo město objekt převzít. Dozorčí rada nemocnice ale doporučila budovu prodat nejméně za 7,5 milionu korun, které ovšem Nový Bor nemá. Město se bojí, aby nový vlastník v léčebně nezřídil ubytovnu pro nepřizpůsobivé. Léčebna totiž stojí v lokalitě, kterou už teď označují městští strážníci za problémovou. Stahují se sem bezdomovci a právě nepřizpůsobiví.

Nemocnice s poliklinikou v České Lípě je akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví Libereckého kraje. V rámci zefektivnění provozu padlo loni rozhodnutí přestěhovat léčebnu z Boru do objektu nemocnice. O uvolněnou budovu léčebny projevila zájem tamní radnice. „Rádi bychom ji využili pro sociální služby, které zatím ve městě chybějí,“ vysvětlila místostarostka Stanislava Silná.

Město chce v léčebně vytvořit 46 míst pro ubytování seniorů či handicapovaných. „Jsme připraveni investovat do bezbariérových úprav i modernizace sociálního zázemí,“ dodala místostarostka. Radnice o budovu požádala kraj, jeho zástupci v dozorčí radě však doporučili prodej.

LDN Nový Bor
Zdroj: ČT24

„Nemocnice a její hospodaření nejsou vzhledem k problémům ve zdravotnictví v dobrém stavu, musíme postupovat podle zákona, proto bude tento objekt prodán za cenu stanovenou odhadem,“ řekl krajský radní pro sociální věci a předseda dozorčí rady Pavel Petráček (ČSSD). Nemocnice podle něj nechala zpracovat odhad a připravuje prodej. „Přihlásit se může každý, tedy i město Nový Bor, rád budu prosazovat prodej právě Novému Boru, i vzhledem k tomu, aby bylo se zmiňovaným objektem naloženo co nejefektivněji,“ dodal.

Podle Silné ale Nový Bor na nákup domu potřebných 7,5 milionu v rozpočtu nemá: „Znamenalo by to pro nás zastavit investice a možná i omezit některé služby ve městě.“ Vzhledem k výběrovému řízení podle místostarostky navíc není vyloučeno, že cena půjde ještě nahoru. „Pro nějakého spekulanta to nejsou velké peníze, pro nás by to ale byl značný zásah do rozpočtu,“ dodala. Novoborskou léčebnu opustí poslední klienti do měsíce, pak se rozhodne o jejím novém majiteli.

Reportáž Milana Brunclíka a Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)