Boj o les v Dobré Vodě skončil, stromy musely ustoupit

Dobrá Voda - Několikaletý spor o les nad Dobrou Vodou u Českých Budějovic skončil. Lesníci jeho část vykáceli, i když se proti tomu ostře ohradili místní i ekologové. Zásah byl podle lesníků nutný, stromy prý byly staré. Kácení podle nich nijak nesouvisí s plánovanou stavbou nového sídla Lesů ČR, které má na Dobré Vodě vzniknout.

Lesníci desítky stromů porazili, protože byly staré. „Došlo k odstranění stromů převážně ve špatném zdravotním stavu,“ uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Podle mluvčího těžba nesouvisí s přípravou stavby nové administrativní budovy. To potvrzuje i starosta obce Jiří Šabatka (KDU-ČSL). „Vykáceno bylo jen to nejnutnější, co vykáceno mělo být,“ řekl.

S tím ale nesouhlasí tamní obyvatelé. „Lidé byli překvapeni, co se děje. Zásah byl zbytečný, ty stromy nebyly přestárlé,“ myslí si jeden z místních Jiří Doležal. Nové sídlo lesníků by navíc podle projektu mělo stát právě na místě, kde se kácelo. Stavba patrové budovy obložené dřevem a s trávou na střeše přijde na 20 milionů korun. Dobrovodská radnice ji od začátku podporuje. „Bude to ekonomický přínos pro obec,“ tvrdí starosta.   

Proti projektu již šest let protestují ekologičtí aktivisté. Jednou se jim ho podařilo zablokovat, lesníci se ale odvolali a stavební úřad jim nakonec dal zelenou. „K záměru stavby v obci Dobrá Voda podnik získal veškerá nutná povolení,“ potvrdil mluvčí Boublík.

Kvůli ekonomické krizi ale stavba nové budovy z plánu letošních akcí definitivně vypadla. Lesníci zdůraznili, že teprve do konce roku rozhodnou, zda tady vůbec začnou stavět.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)