Ruda Pivrnec otevřel turistickou sezonu na Liberecku

Liberecký kraj - Na zámku Sychrov, nejnavštěvovanější památce regionu, zahájil dnes Liberecký kraj letošní turistickou sezonu. Zdejší osmička hradů a zámků nabídne řadu novinek - například Lemberk zve na zrekonstruovaný barokní sál. Návštěvníky navíc sezonou provede postavička Rudy Pivrnce známá z komiksů kreslíře Petra Urbana.

Ruda Pivrnec opustil zakouřenou hospodu a vyrazil za kulturou. Turistickou sezonu odemkl na zámku Sychrov, od jara do podzimu ale bude k vidění i na ostatních hradech a zámcích v Libereckém kraji. Kreslená postavička nabídne turistům trochu jiný pohled na památky. „Podá to s vtipem, že zámek nemá jenom hezkou věž, ale třeba i hezký záchod,“ směje se Petr Urban.  

Loni navštívilo hrady a zámky v libereckém kraji zhruba 400 tisíc turistů. Letos památkáři doufají, že to bude díky novinkám ještě víc. „Pivrnec je tak známá postavička, že naláká velké množství turistů na všechny naše objekty,“ věří ředitel Národního památkového ústavu Liberec Miloš Kadlec.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Letošní sezona nabízí i další atrakce. Třeba nejmenší zámek Liberecka Lemberk láká do barokního sálu. Posledních pět let byla tato síň zavřená kvůli kompletní rekonstrukci. K vidění bude celý květen a pak při mimořádných prohlídkách. Nové expozice ale připravili památkáři také na Grabštejně, Hrubém Rohozci nebo v Zákupech. V létě navíc začne platit i společná vstupenka, se kterou se turista dostane nejen do hradů a zámků, ale také třeba do galerií, muzeí nebo do zoo.