Seniorům z Českých Budějovic hrozí ztráta střechy nad hlavou

České Budějovice – Dům seniorů v Českých Budějovicích je v ohrožení a s ním i jeho nájemníci. Seniorům tak hrozí, že přijdou nejen o peníze, ale i o poklidné stáří, když ne rovnou o střechu nad hlavou. Majitel zařízení má totiž dluhy, kam se podívá a bezstarostně utrácel i jejich peníze. Už je jisté, že na splátku miliardového dluhu padne i dům důchodců.

Dům seniorů v Českých Budějovicích je v podstatě nájemní dům, ve kterém sídlí komerční firmy, které poskytují služby jako kadeřnictví, pedikúru, masáže či stravování za běžné ceny. Výhodou je ordinace praktického lékaře a nepřetržitá služba zdravotních sester, které pomohou s léky či změří tlak. Dnes v něm žije 150 seniorů, přestože kapacita je dvojnásobná. Život tady není nic laciného. Nájem nejmenšího bytu s plochou 27 metrů čtverečních přijde na devět tisíc korun měsíčně.

V lednu ale čekala obyvatele domu studená sprcha v podobě zjištění, že společnost Senior Resort, provozující dům seniorů, nesplácí své závazky a ocitla se v insolvenci. Insolvenční správce, který domov převzal, následně zjistil, že vysoké zálohy na kulturní činnost, stejně jako kauce, nejsou k dohledání na žádném účtu. Při průměrné částce za kauce a zálohy na kulturu jde o sto tisíc na osobu. Při 150 lidech v domově to dělá 15 milionů korun.

Společnost Senior Resort měla dům seniorů v nájmu od  firmy L. a S. Tábor. Obě společnosti jsou spřízněné a ovládá je táborský podnikatel Stanislav Snášel. Ten také dům seniorů nechal postavit. Vzal si na něj úvěr 270 milionů a jak vyplývá z výpisu z insolvenčního rejstříku, úvěr nesplatil, nezaplatil ani 150 milionů stavební firmě, stejně jako společnosti, která v něm zhotovila koupelny.

Firmy Stanislava Snášela ale naopak nakoupily v posledních letech desítky luxusních vozů. Mezi jeho oblíbené značky patřily například Maserati, Mercedes, Bentley, Ferrari či Porsche. Pouhé tři z nich insolvenční správce našel a zabavil. To ale, stejně jako další firemní majetek, tedy několik nemovitostí v Táboře nebo v Praze, na pokrytí dluhů nestačí.

Eva Bucifalová, obyvatelka Senior Domu

"V našem státě už je všechno vytunelováno. Vytunelovali hutě, strojírny, doly, závody. Tak teď už zbývá jenom tohle, chudáci jako jsme my. Senioři. Tady se to podařilo ve velkým. Tady okradli najednou sto padesát lidí. To máte patnáct milionů. Žádní troškaři."

Reportéři ČT zjistili, že Stanislav Snášel nyní bydlí se svojí přítelkyní v luxusním domě u Prahy. Dům, ke kterému patří golfové hřiště a velký bazén, právě nabízí k prodeji realitní kancelář za 31 milionů korun. Pozitivní na věci zůstává názor právního zástupce některých seniorů, že je možné, že Snášel chce peníze z prodeje domu použít na zaplacení některých dluhů. „Může to s tím souviset. Pokud by vlastně své jednání směřoval k nápravě, tak by to pro něj byla významná polehčující okolnost,“ konstatuje advokát Václav Junek.

V těchto dnech insolvenční správce vyměňuje seniorům původní nájemní smlouvy za nové, na dobu neurčitou. Budova bude s největší pravděpodobností prodána v dražbě, aby se zaplatila část dluhů za firmami Stanislava Snášela. Jejím obyvatelům tak nikdo nemůže dát záruku, že Dům seniorů bude v současné podobě dál fungovat. Pro drtivou většinu z nich by to byla pohroma.

Vytunelovaný domov důchodců v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)