Strážníci z Liberce budou potírat kriminalitu i ve Frýdlantu

Frýdlant - Strážníci liberecké městské policie budou od pondělí dohlížet na pořádek a bezpečnost i ve 25 kilometrů vzdáleném Frýdlantu. Tamní radnice uzavřela s libereckým magistrátem roční veřejnoprávní smlouvu. Frýdlant vyjde nepřetržitá služba strážníků na 2,5 milionu korun ročně. Kdyby chtělo město zajistit službu vlastní městskou policií, potřebovalo by devět lidí, čtyři miliony korun ročně a další peníze na vybavení.

Frýdlantsko a Liberec jsou jedinými místy v kraji, kde podle policejních statistik přibývá trestných činů. Jedná se hlavně o drobné krádeže a vloupání, státní policie ale podle frýdlantského starosty Dana Ramzera (ODS) nemůže situaci zvládnout. „Pro Frýdlantsko nám při vstupu do Schengenu slibovali 50 policistů a je jich tu jen 30,“ poznamenal starosta. Město proto mělo vlastní městskou policii, která ročně stála 1,2 milionu korun. Od loňského podzimu měl ale Frýdlant ve službě už jen dva strážníky. Na konci února pak město zrušilo městskou policii úplně.

Jablonečtí strážníci podobně dohlížejí na pořádek v Bedřichově

Využít služeb Městské policie Liberec napadlo Ramzera při předloňských povodních, kdy liberečtí strážníci pomáhali spolu s brněnskými ve městě dohlížet na pořádek. „Byli jsme s nimi velmi spokojení, jsou to skuteční profesionálové,“ řekl starosta. Liberecká městská policie disponuje dostatečným množstvím lidí, aby mohla nepřetržitou službu v krajském městě i Frýdlantu zajistit. „Strážníci tady budou sloužit 24 hodin, sedm dní v týdnu, k dispozici budou mít veškeré vybavení městské policie v Liberci, naši strážníci neměli ani auto,“ dodal Ramzer.

Městská policie v Liberci vznikla před 20 lety se šesti strážníky. Dnes zaměstnává 84 lidí a město její činnost dotuje letos bezmála 43 miliony korun. Další peníze získá policie díky práci pro Frýdlant. V Liberci je operační středisko se stálou službou, městská policie umí komunikovat i s neslyšícími.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)