Na Frýdlantsku chybí stomatologové

Liberec - Chrastava konečně sehnala nového zubaře. Stomatologa hledalo město od loňského jara a pacienti zatím museli za ošetřením dojíždět. Na Frýdlantsku je ale dál zubařů nedostatek. Někteří odešli do důchodu, další se odstěhovali. Absolventy univerzit totiž většinou pohraničí příliš moc neláká.

Skoro po roce začíná v chrastavské zubní ordinaci zase pracovat zubní lékař. Zatímco v čekárně se koná oslava se sladkostmi, po kterých se zuby spíš kazí, na křeslo sedá první pacient – starosta si konečně nechá vytrhnout zub. „Jsou chvíle, kdy je zubař nezbytný. Třetina obyvatel Chrastavy neměla zubní ošetření a musela si ho velmi složitě hledat jinde,“ přiznává starosta Chrastavy Michael Canov. 

Muhannad Aldeeb z Jordánska v Česku vystudoval. Do Chrastavy přichází z Liberce. Zubařům se ale podle něj do menších měst většinou nechce. „Studenti si během studia většinou myslí, že větší město je lepší, ale to není pravda. Tady se potkám s veškerou problematikou oboru,“ říká Muhannad Aldeeb. 

Na Frýdlantsku chybí zubaři dlouhodobě. Z původních dvanácti jich loni zbylo jenom pět. Podle VZP je ale celkově v Libereckém kraji stomatologů dostatek, i když ordinují hlavně ve větších městech. V Libereckém kraji funguje přes tři sta zubních ordinací. Podle VZP je to počet vzhledem k velikosti kraje nadprůměrný. Kromě Frýdlantska teď ale stomatologové chybí taky na Tanvaldsku a nebo v České Lípě. „Nemáme žádné pravomoci stomatology nadirigovat do těchto lokalit,“ upozorňuje mluvčí VZP v Liberci Stanislav Šetina. 

V Chrastavě odteď pracují znova tři zubaři, ale jen díky tomu, že jedna z lékařek prozatím nepůjde do důchodu.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)