Stovky zdravotně postižených lidí jsou nedobrovolně v roli dlužníků

Hradec Králové - Stovky zdravotně postižených lidí se v letošním roce ocitlo v roli dlužníků. Nedostali totiž už schválené peníze na pomůcky, bez kterých se v běžném životě neobejdou a nemohou za ně tedy ani dodavatelům zaplatit. Někteří tak musejí na invalidní vozíky nebo vodicí psy čekat ještě několik měsíců.

Řada zdravotně postižených je nyní v dluzích a jejich problém vznikl na přelomu roku, když výplata příspěvků přešla z radnic na Úřady práce. Peníze, které radnice v prosinci slíbily, Úřad práce v lednu nevyplatil. Mnoho z postižených však s penězi počítalo a objadnolo si různé zdravotní pomůcky. Celkem se tak dostala do potíží zhruba tisícovka zdravotně postižených. Dohromady čekají na 33 milionů korun a s nimi i výrobci pomůcek.

Zuzana West, dodavatelka pomůcek pro zdravotně postižené

„Zákazníci si k nám dávají žádosti o odložení splatnosti, které zatím akceptujeme. Bohužel, kdyby to mělo trvat déle, budeme muset předat celou věc právníkům a vymáhat to na našich klientech.“

Například královéhradecká radnice vyplatí zdravotně postiženým skoro 2,5 milionu. Hned a ze svého. Naproti tomu třeba v Ústí nad Labem se rozhodli počkat, až peníze pošle stát. Stovkám z nich úřady vzkazují - budete si muset počkat. Nejméně do září.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)