Lužnice dnes poprvé od Vánoc přivítala vodáky

Suchdol nad Lužnicí – Lužnice se dnes po dlouhé zimě mohla opět těšit na vodáky, ti se totiž vydali na první jarní plavbu. Tradičnímu odemykání řeky přihlížely stovky lidí. Na osmi či dvanáctikilometrovou plavbu se vydalo kolem sta lodí a raftů. Někteří šli cestu pěšky po břehu. Lužnice naposledy hostila vodáky v prosinci, kdy se konala tradiční vánoční jízda.

„Počasí bohužel vodákům moc nepřeje, je kolem sedmi stupňů a fouká silný vítr, ale je vidět, že lidé už se na řeku těšili,“ říká David Franta ze suchdolského vodáckého klubu.

Lužnický rituál

  • Lodě odstartovaly jako každoročně pod mostem u silnice ze Suchdola na Klikov.
  • Rituál začal tradičně zvoněním zvonu.
  • Poté, co vodáci otočili v řece velkým klíčem, odrazily lodě od břehu.
  • Některé z posádek zakončily plavbu u jezu Pilaře, většina vodáků však dorazila až na Majdalenu, kde je tábořiště a dobrý přístup na břeh.

Lužnice je poklidná nížinná řeka, od pramene k soutoku s Vltavou měří kolem 200 kilometrů. Proud bývá rychlejší jen při tání sněhu nebo po větších deštích. Vodáků přijíždějí v sezoně tisíce. Kromě zamykání poslední říjnovou sobotu a odemykání poslední sobotu v březnu se jezdí i pravidelná Vánoční jízda. Nebezpečí však řeka skrývá - pověstný je jez Pilař, kterému se někdy říká jez smrti. O život tam přišlo přes 30 lidí.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)