V Plzni bodují farmářské obchody

Plzeň - V Plzni zažívají boom farmářských obchodů. Potraviny od regionálních zemědělců se v kraji těší stále větší oblibě. Zájem je takový, že v centru města otevřeli už třetí farmářský obchod. Podle mnohých důkaz, že lidi ztrácejí důvěru v kvalitu potravin ve velkých řetězcích.

Za necelý rok vznikly v Plzni již tři farmářské obchody. Ten poslední v Šafaříkových sadech otevřeli tento týden. Majitele k tomu dotlačili sami zákazníci. „O ty potraviny je obrovský zájem. To dokládá nejen obliba farmářských trhů, ale obecně obliba potravin, které mají jasně dohledatelný, především domácí původ,“ vysvětluje majitel obchodu Tomáš Popp. 

Zárukou kvality by měli být hlavně dodavatelé. Většinu z nich lidé znají právě z farmářských trhů v Plzni. „Lidé mají o tyto potraviny stále větší zájem. Uvědomují si, že stojí za to dát pár korun navíc a mít tak opravdovou kvalitu,“ uvádí dodavatel masa a uzenin Václav Silovský. 

Plzeňské farmářské obchody jsou zatím jediné v kraji. Jejich sortiment dnes tvoří více než sto padesát položek. „Největší zájem je o uzeniny, mléčné výrobky, vejce, hodně vyhlášené jsou i různé druhy klobás,“ vypočítává Štěpánka Weissová.  

Cena pro většinu zákazníku nehraje roli. Za kvalitní výrobky jsou ochotni zaplatit i o třicet procent víc. „Některé potraviny máme stejně drahé nebo i levnější. Například vajíčka, která máme z volného výběhu, stojí pět korun dvacet,“ uzavírá Tomáš Popp. 

Svého farmářského obchodu by se mohly dočkat i další města. Obchodníci plánují otevřít prodejny v Klatovech nebo Domažlicích.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)