Jihočeské ODS řídnou řady, odchází celé sdružení

Písecko - Dlouholetí členové ODS ze Zvíkovského Podhradí na Písecku se rozhodli opustit stranické řady. Napsali to v dopise premiéru Nečasovi a jihočeským politikům. Podle serveru idnes.cz je to kvůli množství kmotrů, kteří stranu v regionu obklopují a nespravedlivému rozdělování dotací na jihu a západě Čech. Kromě starosty obce Františka Blažka opouští ODS i dalších pět členů, z toho dva zastupitelé. Nyní budou nezávislí. Jihočeská ODS má 2000 členů.

Poslední kapkou bylo rozdělování dotací

Aféra kolem rozdělování dotací na jihu a západě Čech, kvůli kterému v tomto týdnu stanuli dva vysocí úředníci před soudem, byla posledních hřebíkem do rakve. „Rozhodují zde kmotři a zisky. Jihočeská ODS je napojena na kmotry. Pan Kuba, současný ministr průmyslu a obchodu, který nevyhrál žádné volby, postupuje nahoru. Dokud se šňůra na kmotry nepřetrhne, nechceme barvy této strany hájit,“ tvrdí starosta obce u Orlické přehrady František Blažek.

Jsou to lidé, kteří mají dlouhodobě blízko k Lubošovi Průšovi, člověku, který opustil ODS, teď se profiluje ve vedení hnutí Jihočeši 2012. Je jasné, že toto je připravená mediální akce, která už je součástí předvolební kampaně Jihočechů," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Obec potřebuje dotace, vždy je dostanou jiní

„Čtyři roky žádáme o peníze na opravu sportovního a plaveckého stadionu či na opravu cesty přes hráz. Marně. Ale na jiné projekty se dostane,“ říká Blažek.

Obvykle odcházeli jednotlivci, nyní celé sdružení

Dosud z ODS odcházeli většinou jen naštvaní jednotlivci, nyní poprvé skončilo celé sdružení. Navíc je možné, že členové ze Zvíkovského Podhradí nebudou v kraji jediní. Podle informací MF DNES podobně uvažují i v dalších obcích, zatím však nejsou tak odvážní.

Jihočeská ODS má tak další vrásky, ze situace vyvodí závěry

„Nepodceňuji to. Je to minimálně nepříjemné a zároveň pro nás nebezpečné. Nyní je ale třeba počkat na výsledek soudu ohledně rozdělování dotací. Samozřejmě, že téměř všude se mě členové ODS ptají, co má současná situace znamenat, a vůbec se nedivím, že jsou lidé v rozpacích,“ říká místopředseda a poslanec Jan Bauer.