V Olomouci skončí legendární letadlo-bar

Olomouc – Tradiční symbol města Olomouc, dopravní letadlo, zmizí z centra města. Dnes už zchátralý stroj, který stojí nedaleko plaveckého stadionu víc než třicet pět let, musí ustoupit stamilionovým plánům na přestavbu sousedního zimního stadionu. Otázkou je, kde známý orientační bod nakonec skončí. Ve hře je nejen místní letecké muzeum, ale taky vrakoviště.

Olomoucké letadlo Tupolev 104A bylo po dlouhá léta využíváno jako vinárna a noční klub. V Česku jsou tři kusy tohoto typu Tupolevá. Jedno je v muzeu ve Kbelích a další slouží jako restaurace v Petrovicích. To olomoucké si dokonce zahrálo ve filmu. Poprvé vzlétlo v roce 1959 ve službách ruského Aeroflotu. Poslední let podniklo pro ČSA na lince Praha–Ostrava. Poté skončilo definitivně v Olomouci. A tamní radnice už zahájila s majitelem letadla jednání o jeho odstranění.  

Město chce totiž za stamiliony rekonstruovat zimní stadion. Vznikne tak moderní městská hala. Na místě starého Tupolevu pak bude stát parkovací dům. „Ten by měl sloužit nejen pro návštěvníky haly, ale i dalších sportovních zařízení ve městě,“ vysvětluje architekt projektu Robert Štefka. „Když si položíme na misku vah staré letadlo, byť vnímám, že je to symbol určité generace, určité doby, a parkovací dům, který umožní, aby vznikl stadion, tak ty priority jsou naprosto jasné,“ říká náměstek olomouckého primátora Martin Major. 

Otázkou je, kam zchátralý letoun zamíří. Jednou z možností je letecké muzeum. Zájem projevilo to ve Vyškově i Olomouci. „Další možností je najít nějakého soukromého kupce, pokud by to nevyšlo, tak letadlo sešrotovat,“ uvádí syn majitele letadla Martin Navrátil. 

Podle majitele je však manipulace s letadlem velmi náročná. Jeho převoz by stál i půl milionu, navíc podobná akce se plánuje dlouhé měsíce.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)