Pod Ralskem budou čistit zem už jen čtvrt století

Stráž pod Ralskem - Ve Stráži pod Ralskem nadále probíhá sanace lokality po chemické těžbě uranu. Třicet let tady těžaři hlavně pomocí kyseliny sírové získávali uran, nyní asi čtyři a půl milionu tun chemikálií zase odčerpávají. Díky nové technologii se revitalizace zrychlí. I tak likvidace jedné z největších ekologických zátěží v Evropě na ploše asi 27 kilometrů čtverečních potrvá ještě 25 let.

Velké množství kyseliny sírové a dalších látek se v hloubce asi 300 metrů pod oblastí objemem blíží Slapské přehradě. Továrna na povrchu znečištění odčerpává, aby nezasáhlo zásoby pitné vody. A do finále jde v současnosti stavba další linky, která sanaci zrychlí řádově o roky. Vláda rovněž uvolnila na pokračování sanace další čtyři a půl miliardy korun, celkové náklady tedy dosáhnou asi 30 miliard.

Případné odstavení čerpadel by už po dvou nebo třech měsících znamenalo katastrofu. „Kdyby se sanační zásah přerušil na delší dobu, došlo by k znehodnocení zásadní zásobárny pitných vod v České republice,“ upozornil ředitel Těžby a úpravy uranu Tomáš Rychtařík.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Různými metodami se v lokalitě vytěžila čtvrtina v Česku získaného uranu. Znečištění, které následovalo, znamená podle odpůrců případného obnovení těžby varování do budoucna. „Celosvětové zkušenosti říkají, že to je nedočistitelné. Co bychom chtěli prosadit potom, je veřejná kontrola rozborů,“ předesílá předseda sdružení Naše Podještědí Josef Jadrný.