Praha chce svého ohledavače mrtvol

Praha – K mrtvým tělům nalezeným v Praze by měl v budoucnosti vyjíždět městský ohledavač mrtvol. Novou funkci chce magistrát zřídit u záchranné služby, aby ohledáváním nezatěžovala praktické lékaře. Těm dává ohledávání mrtvol za povinnost zdravotnická reforma. Podle primátorského náměstka Ivana Kabického vyjíždějí pražští lékaři ročně k ohledání asi 2 800 těl lidí, kteří zemřou v bytech, veřejných budovách či na ulici.

Dosud prohlíželi mrtvá těla nalezená v Praze lékaři městské záchranné služby. Nově však zákon nakazuje přivolávat k mrtvolám praktického lékaře. Podle magistrátu to ale není rozumné řešení. „Zajišťování této služby prostřednictvím praktických lékařů by bylo nesmírně složité a problematické. Abychom předešli možným konfliktním i krizovým situacím a splnili nové povinnosti uložené zákonem, rozhodli jsme se rozšířit náplň činnosti záchranné služby o pozici koronera, který bude tuto činnost zabezpečovat a vykonávat,“ uvedl náměstek primátora pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický.

Úřední ohledavač mrtvol-koroner bude podle náměstka pravděpodobně lékař záchranky, který bude jako koroner sloužit na dohodu nebo jiný pracovní poměr. Kvůli nové funkci se však bude muset přepsat zřizovací listina záchranné služby. Lékaři, kteří budou ohledávat mrtvoly, by mohli současně plnit i jiné úkoly. Budou například k dispozici pro telefonickou konzultaci pro posádky záchranářů, budou řešit konflikty s příjmovými odděleními, pacienty či jejich okolím a vyjednávat sekundární a repatriační transporty.

První rok bude koroner pro pražský magistrát pracovat zkušebně. „Chceme si ověřit, jakým způsobem tyto lékaře začleníme do systému zdravotnické záchranné služby a kolik pozic a v jakém režimu bude potřeba. Uvažujeme v tomto ohledu i se zajištěním nonstop služby,“ dodal náměstek Kabický.