Trest pro jednatele Moravan Aviation neplatí, soud bude rozhodovat znovu

Zlín – Vrchní soud v Olomouci zrušil trest pro jednatele zkrachovalého výrobce letadel Moravan Aviation z Otrokovic. 52letý Ir William James Harkin byl stíhán jako uprchlý, podle odvolacího soudu se ale neprokázalo, že by se úmyslně vyhýbal trestnímu řízení. Harkin měl jít původně kvůli podvodům za zhruba 19 milionů korun do vězení na šest let.

Podle mluvčího olomouckého vrchního soudu Petra Angyalossyho znal krajský soud adresu, na které se Harkin zdržoval. „Interpol jej na této adrese našel. Krajský soud se přitom nezabýval tím, že má ve spise další adresu, na kterou mu byla i nějaká obsílka doručena a on ji převzal,“ přiblížil Angyalossy. Dodal, že krajský soud bude nyní muset zopakovat dokazování, které učinil v řízení proti uprchlému. „Není možné hodnotit důkazy, nebyly totiž provedeny řádně a procesním způsobem,“ doplnil mluvčí vrchního soudu. Hlavní líčení je ve Zlíně opět nařízeno na 11. dubna.  

Kromě vězení uložil loni v říjnu krajský soud i sedmiletý zákaz výkonu funkce prokuristy či obdobného postu v obchodních společnostech. Obžalovaný, jemuž hrozí až deset let vězení, vinu popírá. K soudu přes sliby prezentované svým obhájcem však nikdy nedorazil. Poslal jen prohlášení, podle nějž zplnomocněná zástupkyně obžalovaného neřídila společnost tak, jak měla, a místo toho záměrně spolupracovala s věřitelem tak, aby společně „ukradli“ veškerý majetek společnosti Moravan Aviation. 

Harkin, jenž je jediným jednatelem Moravan Aviation od listopadu 2005, údajně nechával sjednávat milionové půjčky, přestože musel vědět, že na splácení nemá peníze. Podle obžaloby od konce roku 2008 nechal sjednat šest půjček celkem na 18,8 milionu Kč. Věřitelům však peníze vráceny nebyly. Půjčky měly jít na mzdy zaměstnanců, na zaplacení nedoplatků sociálního a zdravotního pojištění a daně z příjmu či na úhradu závazků z obchodního styku.   

Podle státního zástupce věřitel věděl, že otrokovická společnost na tom není po finanční stránce nejlépe, nicméně přesně její hospodářské výsledky neznal. Byl však přesvědčen o tom, že firma disponuje nemalým nemovitým majetkem. Nevěděl však, že společnost je prakticky před úpadkem a veškeré nemovitosti jsou zastaveny na půjčku ve prospěch třetí osoby. Harkin údajně před věřiteli hovořil o restrukturalizaci podniku, z titulu své funkce pro to prý ale neudělal nic.   

Tradice firmy z Otrokovic sahá do roku 1934, kdy ji založila společnost Baťa jako Zlínské letecké závody. Podnik začal výrobou bezmotorových, pak také motorových kluzáků a letadel. Továrna od svého založení vyrobila více než 5 000 letadel, v posledních letech ale vyráběla jenom několik letadel ročně. V roce 2006 koupila firma Maravan Aviation za 50 milionů Kč výrobní závod společností Moravan a Moravan-Aeroplanes v konkurzu. Majiteli společnosti, kterým je irský QucomHaps Holdings, se ale nedařilo zajistit nové zakázky.

V červenci 2009 Krajský soud v Brně s firmou zahájil insolvenční řízení. Předloni v únoru rozhodl o úpadku dlužníka, v březnu byl na majetek Moravan Aviation prohlášen konkurz a o dva měsíce později soud povolil i jeho rozprodej. Společnost před insolvencí vyráběla celokovová letadla ZLIN, která jsou určena například pro výcvik pilotů, přepravu či akrobacii.