Z vrcholu Velkého Javorníku bude lepší rozhled

Velký Javorník - Turisté na pomezí Novojičínska a Valašska se zřejmě na podzim dočkají nové rozhledny na vrcholu Velkého Javorníku nad Frenštátem. Podle chystaného projektu by rozhledna měla být dřevěná a měla by být vysoká skoro 30 metrů.

Vrchol Velkého Javorníku - přestože jej v Beskydech ve známosti zastiňuje třeba Radhošť nebo Lysá, pro velký počet lidí z okolí je Javorník něco jako ostravská halda Ema. „Ročně tady projde asi 30 tisíc lidí,“ prozradil čestný předseda Pohorské jednoty Radhošť Jan Šrubař. V budoucnu by tato čísla mohla být ještě vyšší. Další turisty by měla přilákat rozhledna, kterou na vrcholu chtějí postavit Lesy České republiky. „Rozhledna je pojata jako originální dřevostavba se dvěma vyhlídkovými plošinami s vazbou na místní tradiční architektonický styl,“ uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Rozhledna by měla stát kousek nad vyhledávanou turistickou chatou. Lidé by se měli dívat na okolí z výšky 22 metrů nad terénem. Z nové rozhledny bude v případě příznivého počasí vidět až na Ostravsko či Jeseníky. Stavební úřad teď zahájil územní řízení a zjišťuje názor obcí a dalších úřadů.

„Obec s tím souhlasí z jednoho prostého důvodu, že kdysi už tam dávno rozhledna byla, ta pošla věkem, takže chceme, aby tam byla znovu,“ říká starostka Bordovic Bohumila Trčková. Po druhé světové válce původní konstrukce spadla a dnes je kvůli stromům z vrcholu jen omezený výhled. Novou rozhlednu vítají také turisté. Rozhledna by měla být celoročně volně přístupná. Lesy České republiky v současné době dokončují projekt. O termínu otevření ještě nerozhodly, turisté a starostové věří, že to bude ještě letos.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)