Soud potvrdil tresty za ubití Vietnamce při policejním zásahu

Brno - Nejvyšší soud (NS) definitivně potvrdil tresty v kauze brutálního napadení Vietnamce při policejním zásahu v Brně. Hlavní aktér, expolicista Josef Srnský, si odpyká deset let ve vězení. Napadený cizinec po incidentu zemřel na následky bití. Útočníky, mezi které patřila i sousedka napadeného, již dříve odsoudil olomoucký vrchní soud, podle NS bylo dovolání neopodstatněné.

Incident se stal 4. ledna 2009 v podvečerních hodinách v Körnerově ulici v Brně. Trojice policistů prověřovala oznámení, že Vietnamec v drogovém opojení demoluje zařízení bytu a napadá přítomné. Po příjezdu policie seděl muž v křesle.

Zásah i přesto vyvrcholil bitím Vietnamce, do kterého se kromě Srnského údajně z vlastní iniciativy zapojila i sousedka Kateřina Slavíčková. Podle obžaloby se zeptala, zda si „může kopnout“. Vietnamec po zásahu skončil v policejní cele. Stěžoval si na zdravotní potíže. O den později zemřel. Měl zlomená dvě žebra, protrženou slezinu a krvácel do dutiny břišní.

Srnského a Slavíčkovou pravomocně potrestal Vrchní soud v Olomouci loni v dubnu. O policistech Jarmilu Šimoníkovi a Františku Jarošovi, kteří činu přihlíželi, rozhodl vrchní soud až v listopadu. Potvrdil jim tříleté tresty. Nejvyšší soud nyní jejich dovolání taktéž odmítl.

Všichni obžalovaní si původně u krajského soudu vyslechli výrazně nižší tresty. Zvýšily se po zásahu Vrchního soudu v Olomouci. Slavíčkové nakonec uložil osmiletý trest. Srnského trest zahrnuje kromě těžkého ublížení na zdraví i zneužití pravomoci veřejného činitele. Jarošovi a Šimoníkovi obžaloba kladla za vinu to, že Vietnamci nezajistili lékařskou pomoc a jako členové zasahující hlídky případ neoznámili.

Rodina ubitého požaduje od státu odškodnění

Tři policisté patřili do kontroverzního týmu Delta. Obvinění označili za vykonstruované, bití popřeli, stejně jako Slavíčková. Všichni poukazovali na nedostatek důkazů. Obžaloba prakticky stála na jedné svědecké výpovědi.

Ubitý Hong Son Lam s rodinou
Zdroj: ČT24

Kauza bude mít dohru také u civilního soudu. Právní zástupci rodiny zemřelého cizince chtějí vysoudit miliony od českého státu, který podle nich nese část zodpovědnosti.