V Jičíně zřejmě budou nové volby

Jičín – Politická krize v Jičíně, která trvá od lednového rozpadu koalice, zřejmě skončí novými volbami. Včera večer se na tom shodlo mimořádné zastupitelstvo. Město už totiž nemá ani funkční radu, protože tři z jejích sedmi členů rezignovali a doplnění rady na zákonem požadovaných pět členů dnes zastupitelé neschválili. Kompetence rady tak vykonává zastupitelstvo, starostou je dál Martin Puš (ODS). Původní koalice ODS, ČSSD a TOP 09 se rozpadla na konci ledna poté, co TOP 09 vypověděla koaliční smlouvu.

Dva zástupci TOP 09 pak odešli i z rady a později z ní odešel i jeden zástupce ČSSD. V radě tak zůstali dva zástupci ODS a dva z ČSSD. ODS dnes navrhla za člena rady zvolit zastupitele Petra Šindeláře (ODS), ale to neprošlo.   

Strany se od konce ledna nedokázaly dohodnout na nové většinové koalici. Vznikly proti sobě dva bloky. První složený z ODS a ČSSD s desíti hlasy v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Druhý blok vytvořily TOP 09, Volba pro město, Sdružení pro Jičín a Věci veřejné s devíti hlasy. Dva hlasy mají komunisté.   

Zastupitel Miloš Starý (ODS) proto včera jako východisko z patové situace navrhl uspořádat nové volby. Zástupci TOP 09 a Volby pro město to odmítli s tím, že by se ještě mělo jednat o nové koalici. „Je naší povinností se dohodnout na stabilním řešení,“ řekl Luděk Havel (Sdružení pro Jičín). Pro nové volby se však následně vyslovili i zástupci ČSSD, KSČM a Věcí veřejných. Aby se mohly nové volby konat, musí na mandáty rezignovat nejméně 11 zastupitelů a jejich náhradníků.   

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Impulzem k rozpadu koalice bylo monitorování internetu v Technických službách. Instalaci monitorovacího zařízení provedl bez vědomí vedení města a Technických služeb informatik radnice Bob Šviha, který je také místopředsedou místní TOP 09. ODS to pobouřilo a někteří její představitelé mluvili o špiclování. TOP 09 interpretaci ODS odmítla a koaliční smlouvu vypověděla. 

Ke koaliční roztržce přispěla i zakázka za 650 milionů korun na stavbu čistíren a kanalizace Čistá Cidlina. Tu vyhrála společnost Geosan, ačkoliv nabídla dražší nabídku, než firma Sefimota. Kvůli zakázce chce opozice vytvořit zvláštní pracovní skupina, která by ji prozkoumala. Zastupitelstvo bude o jejím vzniku hlasovat příští týden.