V Kozojídkách vznikne bioplynová stanice, rozhodli zastupitelé

Kozojídky – Zastupitelé Kozojídek kývli na nabídku stavby bioplynové stanice. Zemědělské družstvo Rolnická ovšem zastupitele i místní přesvědčilo až tím, že je vzalo do dvou podobných provozů. Vedení družstva slibuje, že stejně bezproblémová bude i jejich stavba, do obecní kasy navíc každý rok odevzdá půl milionu korun. Stanice vyroste do konce roku.

Na jednání zastupitelstva nedorazil nikdo z pěti stovek obyvatel. Proti záměru se postavila jediná zastupitelka. „Na poli by se měla pěstovat obživa pro lidi nebo pro zvířata a ne náplň pro bioplynku. Myslím si, že na tom nejsme s poli nebo s ornou půdou tak dobře, abychom ji tady mohli provozovat. Každá finanční pomoc pro obec je vítaná, i když v tomto případě nevím, jestli je to dostačující,“ objasnila svoje rozhodnutí zastupitelka Zdeňka Grombířová (KDU-ČSL), která jako jediná nesouhlasila.

„Myslíme si, že je to pokroková věc, že to svým způsobem rozvíjí zemědělství. Proč bychom to měli nějakým způsobem hanět a bránit podnikatelům, aby se v této oblasti mohli rozvíjet. My nemáme nikoho, kdo by nám sponzoroval sport, kulturu. Do budoucna se nám opravdu může podařit mít silného partnera, kterému vycházíme vstříc a který bude vycházet do budoucna nám,“ řekl starosta Kozojídek Otakar Březina (nez.).

Zemědělské družstvo Rolnická se ve smlouvě například zavázalo, že obci ročně vyplatí půl milionu korun, zbytkové teplo poskytne některým objektům v obci zdarma nebo výrazně levněji. Pokud by firma některou z podmínek nedodržela nebo by obec v budoucnu trápil nadměrný zápach ze stanice, musela by obci zaplatit penále. Plné znění smlouvy zveřejnily Kozojídky na svých webových stránkách.

Obavy místních rozptýlila návštěva bioplynových stanic

Vedení obce se záměrem družstva souhlasilo od počátku, proti se ale postavila část místních. Třicet z nich vzalo vedení družstva na exkurzi do dvou stanic, jejichž provoz je bezproblémový. Obavy místních se tak jako mávnutím kouzelného proutku rozplynuly. Svědčí o tom také to, že na jednání zastupitelstva nikdo z občanů nepřišel.

Zemědělské družstvo se více než tři roky snaží o výstavbu stanice v Hroznové Lhotě. Jenže místní se proti záměru tvrdě postavili. S družstvem totiž nemají dobré zkušenosti. Před deseti lety tam družstvo postavilo vepřín, který měl splňovat náročné ekologické parametry. Skutečnost byla ale jiná – zápach prasat se šíří po celé obci. Podle předsedy družstva Josefa Solaříka to ale nebylo pochybení družstva. Prý uvěřilo dodavateli a zvolilo nevhodné technologie. Místní se obávali také zvýšeného provozu nákladních aut, která by dovážela bioodpad.