Finanční úřad: Desítky cizinců „falšovaly“ své děti

Pardubice – Daňoví úředníci v Pardubicích rozkryli rozsáhlé úniky v komunitě cizinců. Zřejmě několik desítek lidí se pokusilo získat daňové úlevy prostřednictvím falešných rodných listů údajných dětí. Předložené údaje se přitom výrazně lišily od toho, co se na finanční úřad dostalo loni. Úředníci proto případ předali policii.

Podezření získali pardubičtí úředníci, když jeden z cizinců uplatňoval daňové zvýhodnění na své děti žijící ve Vietnamu. Totéž učinil i loni, avšak na rodných listech se neshodoval věk ani počet dětí. „Přestože ten Vietnamec má mít pět dětí, ani si nevzpomene na datum narození, nevzpomene si na jméno,“ shrnul ředitel finančního úřadu Radovan Kužel.

Následně finanční úřad důkladně prošel daňová přiznání dalších příslušníků téže komunity a nalezl desítky podezřelých případů. Jeden z vietnamských živnostníků se následně finančním úředníkům k podvodu přiznal. Údaje proto úředníci předali policii.

Stát mohl kvůli falešným rodným listům přijít o statisíce korun, cizinci totiž mohou za každé dítě žijící mimo Českou republiku získat úlevu až 10 tisíc korun. Podle úředníků přitom není vyloučeno, že se podobné podvody nevyskytly i jinde.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)