Po 15 letech péče přišel sběratel o své veterány

Ostrava – Čtyři vzácná historická vozidla z poloviny minulého století hledají ostravští policisté. Červený kabriolet Škoda Felicia a tři motocykly značek ČZ a Jawa někdo ukradl sběrateli veteránů ze zamčené garáže. Zloděj způsobil velmi vysokou škodu, když navíc vážně poničil samotnou garáž. V Ostravě přitom v poslední době nejde o první krádež historických silničních vozidel.

Na svá vozidla z 50. let byl Jiří Žowliak velmi hrdý. Chlubil se jimi na setkání veteránů i na youtube. O to hůře teď nese její ztrátu. Smutek ještě umocnila ztráta tří jednostopých veteránů obdobně starých jako škodovka a poničení garáže, kde byly všechny veterány „ustájeny“. Ve zločinu nezabránil zlodějům ani fakt, že vozidla nebyla provozuschopná.

Jiří Žowliak přitom poukázal, že měla garáž zvláštní zabezpečení. „Kryty měly zabránit přecvaknutí kladek mechanickými nůžkami. Zřejmě byli vybaveni takovými prostředky, že tyto záležitosti překonáli,“ poukázal okradený muž, který o veterány pečoval patnáct let. Předběžný odhad stanovil škodu vzniklou při krádeži na 200 tisíc korun, podle majitele však vznikla škoda spíše v jiném rozměru. „Je to srdeční záležitost, jsou to vzpomínky na mládí,“ pukázal Jiří Žowliak.

Policie nyní po zlodějích a jejich lupu pátrá. „Přivítáme jakékoli informace k věci, lidé nás mohou kontaktovat na lince 158,“ zdůraznila policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Podle Vítězslava Hinnera, automechanika, který se historickými vozy zabývá, zřejmě vyšetřovatelé nakonec zjistí, že veterány ukradli amatéři, kteří netuší, že mají jen malou šanci veterány prodat. „Musí projít legalizací přes takzvané veteránské značky. To není jednoduché, protože se kontrolují všechna čísla, a veteránský okruh je velice malý, vzájemně se zná, takže by se s tím nikde nemohli ukázat,“ přiblížil Vítězslav Hinner.

Po ukradeném autoveteránu pátrají ostravští policisté opět po půlroce. Naposled zmizela z jiné garáže ve městě Tatra ze 30. let ceněná nejméně na půl milionu korun. Po týdenním pátrání ji kriminalisté našli a vrátili majiteli.