Úklid ve městech začal, stejně tak odtahy

Jihlava – Města zahájila jarní úklid. Tím se na radnice vrátil věčný problém – co s auty, která jejich řidiči parkují na zákazech zastavování. Zatímco některá města po loňských problémech v Praze auta kvůli úklidu raději neodtahují, například v Jihlavě jsou odtahové vozy během blokového čistění v jednom kole. Jen během prvních čtyř dnů odvezly 54 aut.

Jihlava, kde se během blokového čistění odtahují překážející auta, vybírá od jejich majitelů dva tisíce korun. Část řidičů ale má šanci dostat vůz zpět bez pokuty. „Určitě nebude pokutován někdo, kdo prokáže, že nemohl auto přeparkovat,“ zdůraznil mluvčí magistrátu Radek Tullis.

Nejenom pokutě, ale i nutnosti zdlouhavě cestovat pro odtažené auto, se tak vyhnul například majitel vozu, který zůstal dnes ráno stát v zakázané zóně. „Mám poruchu na pružině a nejsem schopen odjet,“ upozornil. Na odtahovou službu u svého auta počkal a ta nakonec porouchané vozidlo pouze převezla na místo, kde nepřekáželo.

Blokové čištění bude ve vysočinském krajském městě probíhat až do května, podílí se na něm 50 lidí. „Máme 20 kmenových pracovníků a 30 brigádníků. Někteří zůstali ze zimní údržby, některé jsme nabrali z úřadu práce,“ shrnul mluvčí městských služeb Martin Málek.

Zatímco Jihlava čile odtahuje, na některých jiných místech zůstanou nepřeparkovaná auta na původních místech, ačkoli tak zůstanou ulice špinavější. Loni rozhodl Nejvyšší správní soud ve sporu pražského magistrátu s majitelkou odtaženého automobilu, že vozy odtažené tzv. ve veřejném zájmu pro potřeby určité akce musí město po jejím skončení vrátit zpět. Podle úřadů by ale takové operace byly příliš nákladné a náročné.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)