Amatérské fotografie ukazují demonstrace proti odvolání Korytáře

Liberec – Fotografie demonstrace, která následovala po odvolávání bývalého primátora Jana Korytáře, budou k vidění v Liberci. Je to totiž rok, co se tamější vládnoucí koalice nepohodla a vítěz voleb, sdružení Změna pro Liberec, skončila v opozici. Cílem fotografií ale není komentovat politiku, spíše dokumentovat společenské dění.

Stovky lidí se opakovaně scházely na náměstí před radnicí, aby demonstrovaly proti odvolání Jana Korytáře z křesla libereckého primátora. Čtyři amatérští fotografové, kteří protesty občanů dokumentovali, svými fotkami nechtějí komentovat politiku, ani se stavět na některou ze stran sporu. „Spíš mě zajímalo, jak se ten pohled jeví ve tvářích občanů,“ uvedl kurátor výstavy Šimon Pikous.

Fotky budou k vidění v internetové kavárně v Pražské ulici v centru Liberce do konce dubna. Autoři doufají, že se přijdou podívat minimálně ti, kteří před rokem v ulicích demonstrovali, ať už s transparenty na podporu Jana Korytáře, nebo odsuzujícími korupci. „Ať už byla odvolaná vítězná strana, nebo ne, ti lidé šli do ulic. A to mi připadalo důležité,“ podotýká jeden z autorů fotografií Vladislav Chvála.

Liberec má nálepku jednoho z nezkorumpovanějších měst v Česku. Boj s neprůhlednými a předraženými veřejnými zakázkami sliboval jak před rokem odvolaný primátor Korytář, tak i nynější vedení města. Podle primátorky Liberce město udělalo za korupční minulostí tlustou čáru. Město má protikorupční vyhlášku a všechny zakázky zveřejňuje na internetu. „Novinka, kterou chystáme, bude informační a protikorupční e-mailová nebo telefonní linka,“ dodala primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD).

Jan Korytář, který před rokem křeslo primátora opouštěl, ale tvrdí, že jde jen o kosmetické změny. „Stále tady moc pevně drží ODS a ČSSD. Stále je tady skupina lidí, která obsazuje klíčové posty,“ podotkl bývalý primátor Jan Korytář. O něm se ale v posledních měsících hovoří ve spojení s možnou korupcí. Česká televize třeba minulý týden zveřejnila telefonickou nahrávku, ve které si Korytář údajně říká o úplatek. Politik ale vinu odmítá.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)