Šumava zezelená novými stromy i pivem

Vimperk – Správa šumavského národního parku chce, aby byly lesnaté hory ještě zelenější než dnes. Má v plánu vysázet víc stromků než loni, ale Šumava se bude zelenat i jinak. Správa nechá ve dvaadvaceti restauracích čepovat na zelený čtvrtek zelené pivo.

Zelené pivo budou šumavská občerstvovací zařízení čepovat podruhé. Loni se točilo v devíti restauracích, letos bude k dispozici už ve dvaadvaceti podnicích. Správa Národního parku a CHKO Šumava prohlásila čepování zeleného piva za symbolické – podobně jako se rozšíří počet restaurací, kde se bude letos speciální pivo čepovat, zvýší se i počet sazenic, které letos správci na území Šumavy uměle vysadí. „Loni jsme vysadili necelých 540 tisíc sazenic, letos se chystáme vysadit o 40 tisíc sazenic více,“ upřesnil mluvčí správy Pavel Pechoušek.

Podle Jiřího Kece ze šumavského územního pracoviště Srní přibudou na Šumavu zejména jedle a buky – jde o dvě třetiny nově vysazených stromků. „To jsou hlavní dřeviny, které tady chybí,“ vysvětlil Jiří Kec. V menším množství zasadí lesníci i další dřeviny – například jeřáb, který má růst v oblasti Na Ztraceném, kde se loni kácely stromy napadené lýkožroutem.

Se zalesňováním začne Správa NP a CHKO Šumava na přelomu dubna a května.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)