Praha 13 nakoupí 155 bezpečnostních kamer

Praha – Na bezpečnost na pražských sídlištích Stodůlky a Nové Butovice by měly dohlížet kamery. Radnice Prahy 13 jich chce koupit celkem 155. Městskou část to bude stát zhruba 100 milionů korun. Opoziční zastupitelé ale projekt napadají a místo kamer žádají v ulicích vyšší počet strážníků.

Praha 13 se po vzoru centra města rozhodla předejít vloupáním do aut, vandalství a krádežím plošným monitorováním ulic a parků. Podle mluvčího Prahy 13 Samuela Truschky symbolické zvýšení počtu strážníků situaci neřeší, ti totiž nemohou být všude. Vedení městské policie, které letos kvůli krácení rozpočtu muselo propouštět zaměstnance, se obává neregulované instalace kamer.

Náměstek pověřený řízením Městské policie hl. m. Prahy Ludvík Klema říká, že může dojít ke stagnaci efektivity on-line sledování. Na druhou stranu velkou výhodou kamerového systému je práce se záznamem. Za poslední rok se díky němu podařilo odhalit 15 tisíc trestných činů a taky rozprášit gang zlodějů luxusních aut.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Provoz kamerového systému ale není vůbec levný. Praha 13 náklady odhaduje na minimálně 15 milionů ročně, jenže je odmítá platit. Chce, aby provoz hradilo hlavní město. Mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská se nechala slyšet, že město je ochotné o tom jednat. Financováním provozu nově instalovaných kamer se zastupitelé budou zabývat koncem dubna.