Hotel v Husinci končí, prý kvůli azylovému domu

Prachaticko – Štáb ČT se v Husinci na Prachaticku zaměřil na důsledky špatného sousedského soužití a střet dvou zařízení – azylového domu a hotelu. Jeho majitel tvrdí, že klienti sociálního zařízení mu odradili hosty. Proto teď zavírá a hotel prodává. Provozovatel azylového domu ale nařčení odmítá. Naopak poukazuje na to, že na jeho obyvatele už dvakrát někdo zaútočil.

Jaroslav Neužil buduje v Husinci od 90. let hotel, padly na něj rodinné úspory – miliony korun. V domě napravo od hotelu bývalo pekařské učiliště. Třídy před devíti lety zástupci občanského sdružení proměnili v azylové pokoje. Zatímco azylový dům postupně mění podobu a obyvatel v něm přibývá, majitel hotelu končí. Peníze v rodinné pokladně došly, turisté přestali jezdit.

Ředitelka azylového domu Eva Dvořáková říká, že její projekt má od začátku problémy, někteří místní ho nepřijali. Dvakrát na obyvatele někdo zaútočil, naposledy před třemi týdny mačetou. Policisté byli v domě v posledním roce čtyřikrát. Za problematické místo ho ale nepovažují. Mluvčí Policie ČR Prachatice Martina Joklová upřesnila, že šlo o majetkové přestupky a občanské soužití.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podnikateli ale došla trpělivost, v sousedství azylového domu žít nechce, čtyři zaměstnance propustil a hotel s restaurací prodává. Podle podnikatele by uvnitř mohl být domov důchodců nebo další azylový dům. Ani kraj, ani radnice ale stavbu koupit nechtějí. Majitel hotelu už má prvního kupce, je ze severu Čech a podle dostupných informací chce uvnitř vybudovat ubytovnu.