Soud zmírnil trest řidiči avie, který v Brně najel do dětí

Brno - Na 18 měsíců zmírnil dnes odvolací senát brněnského krajského soudu trest řidiči Pavlu Dekařovi, který najel předloni v září v Brně-Obřanech do dětí z mateřské školky a dvě z nich zranil. Původně si měl odpykat dva roky vězení. Součástí rozsudku je čtyřletý zákaz řízení.

Nehoda se stala na přechodu pro chodce, protože avie byla ve špatném technickém stavu a selhaly jí brzy. Dekař se dnes za čin opětovně omluvil.

V kauze padlo několik rozsudků. Nejprve byl Dekař potrestán 1,5 rokem vězení s podmíněným odkladem na tři roky a tříletým zákazem řízení, a to za ublížení na zdraví. Tento rozsudek Městského soudu v Brně ale Krajský soud Brno zrušil a Dekaře poslal na dva roky za mříže za obecné ohrožení. S tím se ale letos v lednu neztotožnil Nejvyšší soud. Všechny verdikty v kauze zrušil a nechal Dekaře ihned propustit z vězení.

Krajský soud dnes na základě pokynů Nejvyššího soudu rozhodl, že se Dekař dopustil ublížení na zdraví a verdikt mu zmírnil. Vězení se ale řidič nevyhne. Obžaloba je s rozhodnutím spokojena, Dekař se může ještě obrátit na Nejvyšší soud.

Neštěstí se stalo ve Fryčajově ulici v Brně-Obřanech. Tři učitelky tam převáděly přes přechod 34 dětí z mateřské školy. Když se řidič avie blížil k přechodu, zjistil, že brzdy nereagují. Stáhl okénko a snažil se křikem učitelky varovat, že nemůže zastavit. Většinu dětí se učitelkám podařilo zastavit nebo strhnout bokem, nárazu do dívky a chlapce již nedokázaly zabránit. Hoch byl po ošetření v nemocnici s lehkým poraněním propuštěn domů, dívka ale v nemocnici bojovala o život. Po nehodě má poškozený zrak.

Nákladní vůz byl v době střetu přibližně 18 let starý a měl řádnou technickou kontrolu. Přesto byl podle znalců ve zjevně špatném technickém stavu. Dekař je automechanik a řádně nezkontroloval svůj vůz před jízdou.