Do Česka se vrací čápi, nejvíce jich je na Hané

Přerov - První čápi obsadili s příchodem jara komíny a ostatní vyvýšená místa v Olomouckém kraji. Právě tento region je místem, kde je pozorování návratu čápa bílého nejčetnější v celé zemi. V projektu s názvem Jaro ožívá dosud pozorovatelé v kraji zaznamenali 44 těchto tažných ptáků. Kromě čápů se vrací z teplých krajin už i první vlaštovky.

„Nejprve přilétají starší zkušení samci, kteří dobře znají cestu z Afriky,“ řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. „U nás čápi hnízdí především na lidských sídlech nebo na stavbách, často na komínech. Zřejmě zjistili, že je to poměrně bezpečné místo. Na jižní Moravě jsou ale známa i hnízdiště na stromech,“ dodal.

První čtyři čápi se letos v Olomouckém kraji objevili 27. března nad obcí Dlouhá Loučka na Olomoucku. Loni to bylo ve stejné obci o den dříve. Nad Olomoucí pozorovali lidé pět čápů 28. března, další čápi se objevili také v Tovačově na Přerovsku, ale i v Sobotíně na Šumpersku. Svůj komín již obsadil čáp v Radslavicích na Přerovsku, kde ho obyvatelé pozorují řadu let. „Čápa na komíně zemědělského družstva pozorujeme už snad 20 let, bývá tady každý rok. Máme pocit, že se sem vracejí jeho potomci,“ řekla pracovnice tamního obecního úřadu.

Čáp bílý
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

V republice bylo v rámci projektu Jaro ožívá zpozorováno dosud 112 čápů bílých. Nejvíce je jich v Olomouckém kraji, následuje Královéhradecký kraj se 14 a kraj Jihočeský s 11 čápy. Lidé již zpozorovali také sedmnáctkrát vlaštovky a spatřili i jednu kukačku.

Svá pozorování mohou zájemci zaznamenat na stránkách mezinárodního projektu Jaro ožívá www.springalive.net. Každá zúčastněná země má na stránce svoji národní jazykovou verzi, kde lze na příslušných mapách a v tabulkách vidět, jak do Evropy postupně přilétají vybraní tažní ptáci.