Karviná podala trestní oznámení kvůli mailům, že se do města stěhují Romové

Karviná – Město Karviná v úterý podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření z úmyslného šíření poplašné zprávy. Důvodem jsou tisíce e-mailů, v nichž neznámý pisatel tvrdí, že se do bytů RPG v Karviné a Havířově pod dozorem policie stěhují Romové ze Šluknovska. „Text je stále stejný, šíří se lavinovitě po internetu už asi dva týdny. Maily kromě tisíců lidí v Karviné dostalo prakticky celé vedení města,“ uvedla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. Autor v textu uvádí, že lidé jsou přiváženi v autobusech za asistence policejních vozů, a poukazuje na to, že v bytech RPG je vysoký nájem, který navíc zaplatí „sociálka“.

„Už nám došla trpělivost, fám se nám tady od podzimu šíří desítky, tahle už má ale jasně cílený a stále stejný obsah a je mi opravdu líto, že tomu lidé věří. Bohužel, tahle nahrává i rasistickým náladám a může tedy být dvojnásob nebezpečná,“ uvedl primátor Tomáš Hanzel (ČSSD). Dodal, že město i RPG se od obsahu těchto zpráv distancují. „Nikdo, zdůrazňuji nikdo, nedovolí, aby se u nás ve městě zabydlovali nepřizpůsobiví občané. Máme migraci lidí pod kontrolou nejen díky našim terénním pracovníkům, ale také městské policii,“ uvedl Hanzel. 

Šíření této zprávy po internetu podle Swiderové vyvolalo paniku mezi lidmi a město už minulý týden situaci vysvětlovalo na setkání s občany. Také společnost RPG Real Estate, která ve městě vlastní asi 12 tisíc bytů, se chce proti fámám bránit stejně jako město. „Zvolili jsme stejný postup jako město a v této věci rovněž podáváme trestní oznámení pro podezření ze stejného trestného činu,“ uvedl mluvčí RPG Real Estate Petr Handl.   

Podle odhadů města žije v Karviné kolem 2 000 nepřizpůsobivých. Problematické jsou hlavně některé lokality v Karviné - Novém Městě. Ve městě už třetím rokem funguje tým nulové tolerance a město v problémových lokalitách dělá pravidelné kontroly zaměřené například na záškoláctví, gamblerství nebo hledané osoby. Loni bylo 21 velkých kontrol, které odhalily 19 dětí za školou, 28 případů neoprávněného užívání bytů a 258 gamblerů - 71 z nich začalo část dávek pobírat formou poukázek. Letos se zatím konaly tři kontroly.