O kompost zdarma je v Jihlavě velký zájem

Jihlava – Obyvatelé Jihlavy, kteří platí poplatky za komunální odpad, si mohou v areálu městských služeb vyzvednout kompost zdarma. Město tak chce propagovat správné třídění odpadu - aby lidé nevyhazovali posekanou trávu ze zahrádek do kontejneru, ale dávali ji do místní kompostárny. O kompost zdarma je veliký zájem, denně si zájemci vyzvednou i 300 pytlů. Akce začala v pondělí a potrvá do konce dubna.

Kompostárna funguje ve městě už šest let a zpracovává hlavně trávu a keře z údržby městských pozemků: „Je potřeba popularizovat, že tady máme kompostárnu a že kompost z této kompostárny je velmi kvalitní,“ vysvětluje jeden z důvodu akce vedoucí odboru životního prostředí na jihlavském magistrátu Katarína Ruschková. 

Zároveň jde o jakési poděkování poctivým občanům, kteří zaplatili za odvoz komunálního odpadu. Každý, kdo chce dostat kompost, se musí prokázat právě potvrzením o zaplaceném poplatku za popelnice. Na osobu a rok se v Jihlavě platí 500 korun. Město ale bojuje s dlužníky. Jejich počet už se šplhá k sedmi tisícům a městu dluží přes devět milionů korun.  

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)