V Praze letos vzrostl počet znásilnění

Praha – Za první dva měsíce letošního roku vzrostl v Praze počet znásilnění o třetinu. Podle šéfa pražských policistů Martina Vondráška se z 30 letošních případů podařilo objasnit 60 procent, za celý loňský rok přitom policisté objasnili jen lehce přes třetinu případů. Letos přibylo i případů sexuálního zneužívání dětí a objevil se i nový trend: děti jsou čím dál častěji terčem obtěžování na internetu - problémem jsou hlavně sociální sítě, kde pachatelé žádají nezletilé děti o fotografie a později je využívají jako nástroj vydírání.

„Neříkám, že když máme za dva měsíce objasněnost 60 procent u znásilnění, že se nám to podaří udržet celý rok,“ uvedl Vondrášek. Pachatelé nejčastěji usvědčují biologické stopy a DNA, důležitý je ale na úplném začátku identikit, neboli portrét násilníka. 

Podle vedoucí mravnostního oddělení pražského krajského ředitelství Aleny Kolářové jsou statistiky týkající se mravnostní kriminality trochu zavádějící. „Například nezletilí se vůbec nevykazují, protože se to nesmí,“ podotkla. Navíc podle ní nastávají různé výkyvy v této oblasti kriminality. Z dlouhodobého hlediska se však čísla prakticky nemění.

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

V případě zneužívání dětí se stále častěji objevuje sexuální nátlak, kdy pachatelé využívají internetového prostředí. Stále ale platí, že se nejčastěji dopouštějí sexuálního násilí na dětech lidé z jejich nejbližšího okolí. Takové případy se velmi těžko dokazují, protože bývá často jediným důkazem výpověď oběti. Po celém Česku je 36 speciálních místností, které slouží pro výslech dětí.