Pražský okruh zůstane bez komořanského sjezdu

Praha – Zda bude někdy možné sjet z Pražského okruhu mezi Zbraslaví a Vestcem, není jisté. Stavbu křižovatky v Komořanech, která měla vzniknout, město odložilo kvůli podezření ze zmanipulování zakázky. Výběrové řízení totiž pro magistrát zařizovala společnost Tercier, kterou teď prošetřuje protikorupční policie. Podle zastánců křižovatky je to však jenom zástupný argument, kterým se magistrát snaží zakrýt, že se stavbou stejně už nepočítal.

V šestikilometrovém úseku Pražského okruhu mezi zbraslavskou a vesteckou křižovatkou měly podle původních plánů být dvě křižovatky. Jedna měla ústit do silnice z Písnice do Dolních Břežan, druhá do silnice z Komořan ke zbraslavskému nádraží. Zatímco břežanská křižovatka je postavena a nepoužívá se, komořanská křižovatka vůbec neexistuje. Město ji původně chtělo postavit záhy po zprovoznění okruhu v létě 2010, avšak nyní stavbu odložilo. „Když se zjistilo, že společnost, která to pro nás dělá, používá software, o který se zajímá policie, protože zřejmě je ovlivnitelný, zakázka se pozastavila,“ sdělila mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská.

Radnice Prahy 12, která o nájezd na okruh velmi stojí, ovšem poukázala, že zrušení tendru přišlo magistrátu velmi vhod. Náhle se tak v rozpočtu objevilo 145 milionů korun, které město mělo dát za stavbu a projektovou dokumentaci. „Mám pocit, že je někdo papežštější než papež a využívá situace, aby mediálně prodal něco, s čím stejně nepočítal,“ uvedl starosta František Adámek.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Ačkoli představitelé magistrátu podobné úvahy odmítají, nic nezmění na tom, že jediný přivaděč, který okruh na pravém břehu Vltavy má, je stará benešovská silnice. Břežanská křižovatka, která je postavena, zůstává uzavřena na přání místních obyvatel. Libušská radnice je proti jeho zprovoznění do chvíle, než vznikne plánovaný přivaděč. Lidé se totiž bojí, že by provoz z centra na okruh záhy zničil ulice. Město ale stavbu přivaděče nemá v plánu.