Nové kontejnery jako nechtěná past na vykradače

Jihlava – Speciální kontejnery na elektroodpad zatím kromě zjevných užitků přinášejí spíše problémy. Jde totiž o velké lákadlo pro zloděje. Nebezpečné kontejnery si vyhlédnou nejčastěji rodiče s malými dětmi, kteří ovšem při pokusu o proniknutí do vysoké konstrukce v dutině uvíznou, čímž riskují zdraví. S přibývajícími kontejnery se množí i pokusy o krádeže a městská zastupitelstva se již začala zabývat tím, jak problém řešit. Pachatelé se přitom vystavují hazardu často zbytečně. Většina vyhozených věcí se dá jen těžko zpeněžit a z rozbité elektroniky se zlato nebo jiné drahé kovy amatérsky získat nedají.

Jeden z posledních případů zaznamenali strážníci v Jihlavě. Do kontejneru umístěném na sídlišti v neděli vlezl malý chlapec a už se bez cizí pomoci nebyl schopen dostat ven. Městská policie a zdravotníci později spolu s dobrovolným figurantem odzkoušeli, jak složité je dostat se z útrob kontejnerů.  „Bez pomoci záchranářů bych se nedostal tam ani zpátky. Bylo to hodně nebezpečný, sám bych tam nikdy nevlezl,“ říká dvanáctiletý Adam Daňhel.

Právě malé děti jsou díky své velikosti a hbitosti nejčastějšími „návštěvníky“ nových kontejnerů. Vynalézavost zlodějů je sice obrovská, ještě větší však hazard se zdravím. Jedním z příkladů je udušení mladého muže, který loni v červnu uvízl pod víkem kontejneru v Pečkách na Kolínsku.

Výrobce kontejnerů o problému ví a dokonce uvažoval o větším zabezpečení otvoru, Nakonec ale rozhodl, že právě z důvodu bezpečnosti nebude do válcového sytému už nijak nezasahovat. „My jsme došli k závěru, že každý další krok pro větší zabezpečení systému bude jenom větším zdravotním rizikem pro osoby, které se rozhodnou do toho kontejneru proniknout,“ sdělila mluvčí společnosti Hana Ansorgová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)